ПРАЗНИЦИТЕ НА ЖЕНСКИТЕ И ДЕВИЧЕСКИ ХОРОВЕ „ПРОФ.ЛИЛИЯ ГЮЛЕВА” – С ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО

Търговище ще бъде домакин на десетите юбилейни празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева”.

Илиана Иванова, артистичен секретар на празниците и диригент на Женски хор „Златна лира” сподели за читателите на „Знаме”, че три дни от 2 до 4 юни градът ни ще бъде отдаден на хоровото изкуство.

„Постарахме се да направим празниците на женските и девически хорове фестивал на европейско ниво. Трудно се пази и развива тази традиция вече десет издания, но с годините доказахме, че започнатото дело е наша мисия. Мисля, че с усилията ни издигнахме нивото и престижа на фестивала, в който участват само квалитетни състави”, каза Илиана Иванова пред „Знаме”.

Домакин на първите два концерта ще бъде концертната зала на ОНЧ „Напредък – 1864”, на 2 юни от 18.00 часа и на 3 юни от 17.30, а третият – ще се състои в храм „Св. Иван Рилски” на 4 юни от 10.30 часа.

Десетото издание на Празниците е организирано от Община Търговище, Български хоров съюз, Съюз на българските композитори и Балканския хоров съюз. Тази година в юбилейните Празници на женските и девическите хорове ще вземат участие пет български състава и два чуждестранни – от Полша и Македония.

Илиана Иванова издаде, че всеки от участващите хорове има по 30-минутна програма в концертните вечери, а най-голямата изненада за публиката ще бъде изпълнението от четири хора на произведението „Сюита” от Красимир Кюркчийски, писано специално за търговищките хорови празници.

Илиана Иванова сподели още, че за празничните вечери са поканили и много официални гости, сред които акад.проф. Емил Янев, съпруг на проф. Лилия Гюлева, диригентът и почетен гражданин на Търговище Йордан Камджалов, Йозджан Сьомнез, композитор, диригент, преподавател и пианист в Истанбулската консерватория, Ценко Минкин, председател на Съюза на българските композитори, Летка Димовска – Полизова, диригент от Македония и др.

„Търговищенци ще могат да се насладят на прекрасните изпълнения на Женски хор „Христина Морфова” – София, с диригент  Таня Никлева – Владева, Академичен народен хор на АМТИИ – Пловдив, с диригент проф. Костадин Бураджиев, Детски хор на БНР – София, с диригент Венеция Караманова; Девически хор „Стив Наумов” – Македония, с диригент Любо Трифоновски, Женски хор „Канцона” – Полша, с диригент Наталия  Писка и ние от Женски хор „Златна лира” като домакини”, представи участниците Илиана Иванова.

Тя добави още, че са подготвени и няколко специални награди – за най-добре представил се хор, която ще бъде връчена от Фондация „Йордан Камджалов”, за най-добре представил се диригент и за мис фестивал. Освен тези изненади е подготвена и кръгла маса за хоровете – участниците и техните диригенти, с дискусия и презентации.

Организаторите пожелаха успешно представяне на всички участници и дни, изпълнени с музика, изкуство и стил.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *