RETRO PHOTO PETROFF

Първата българска търговска марка ретрофото “Петров” вече е на 25 години. Инициатор е известният търговищки фотограф Петър Петров. Той реди ретро изложба от около 200 снимки в Регионалната библиотека в Търговище.
Откриването е на 1 ноември от 17.30 часа. Експозицията може да се посещава до 20 нoември.

Заповядайте! И няма да съжалявате…

Основателят й е известният търговищки фотограф Петър Петров. По неговите думи това е форма на художествена фотография, улично изкуство, курортна или плажна култура, чрез която пренасяш човека в друга ситуация и в друго време. В неговото богато въобръжение се появява идеята да бъдат снимани хора, облечени в ретро костюми и с подходящи аксесоари, когато вижда желание на курортисти в Албена да се снимат с улични актьори, които им слагали шапка и лула. Така преди четвърт век той отваря първото си ретро студио в Созопол. Фонът е един цветен чаршаф, вързан за дървета и пейка. “Всеки от настоящето иска да се пренесе в миналото. Това е ретроспективна тъга”, споделя Петров. Печалбата от първото студио е 200 лева и стига точно за наема. И…се започва. Заедно с актьора -,,фотограф,,Богдан Богданов, Захари и Ивелина, които са продавали кукли марионетки и добре са се справяли със “зарибяването на клиенти”. В професионалната работа бързо се включват Алеко Атанасов и Иван Иванов. След едногодишен успех идва решението за други студия, за гардероб с ретро дрехи и аксесоари – бижута, шапки, чадърчета, сценографски решения от пиано, столчета, оръжия и още, и още. Настава едно театрално шоу и клиентите с удоволствие се пренасят в друга епоха, в друга атмосфера. Ретростудията се множат. Стават 12 – Балчик, Варна, две в Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско ,Кранево,Лозенец, Дюни, Обзор. През тези 25 години за ретрофото Петрофф са работили повече от 32 фотографи.
Други фотографи от цяла България харесват идеята на Петров и студията по курортите ни стават много. Сега ретрофото “Петрофф” поддържа  4 -Обзор, Поморие, Дюни и Созопол. Фантазията на собственика Петър Петров непрекъснато работи за нови допълнения и действия. Да му пожелаем успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *