Зимната обстановка в Търговище е тежка

 

В Община Търговище се състоя пресконференция по повод тежката зимна обстановка в града. В брифинга взеха участие кметът д-р Дарин Димитров и членовете на Щаба по бедствия и аварии – секретарят Христалина Халачева, директорът на РУ гл. инсп. Станислав Станков, Кирил Керев, гл. експерт в общинска администрация и Лазар Иванов от „БКС”.

Д-р Димитров каза пред медиите, че в повечето села електрозахранването е било възстановено. Остава да бъдат отстранени проблемите в района на село Пробуда. Поради зимната обстановка са затворени всички пътища на територията на общината.

„Създали сме организация и с Центъра за спешна медицинска помощ, ако възникне ситуация, при която линейка е необходимо да стигне в затворен от снега район, пред нея ще проправя пътя почистваща машина. А предвидените болни на хемодиализа са в болницата още от вчера”, информира журналистите Кирил Керев, гл. експерт „Сигурност” в общинска администрация.

Той каза още, че в момента се почиства пътят Търговище – Разград.

„Към момента нямаме сигнали за пострадали и бедстващи хора”, заяви градоначалникът по време на пресконференцията.

В града почистват девет машини на БКС, а до края на днешния ден се очаква да бъдат отворени кварталите „Изток” и „Запад” 2 и 3. А секретарят на Община Търговище Христалина Халачева каза пред журналистите, че само в четири села – Горна Кабда, Баячево, Буховци и Голямо Ново има недостиг на хляб, но до вечерта ще бъдат снабдени.

„Голям проблем в града е сегопочистването на малките улици и булевардите, поради паркирали автомобили”, заяви градоначалника.

Той призова гражданите да не оставят автомобилите си по този начин, за да бъде по-лесно преминаването на машините. От 20 лв. до 100 лв. за физически лица и от 100 лв. до 500 лв. за юридически лица са предвидените санкции в Наредбата за обществения ред за непочистени прилежащи площи на търговски обекти, учреждения, блокове и еднофамилни жилища.

Директорът на Районното управление гл. инсп. Станислав Станков съобщи, че на изходите на гр. Търговище са сформирани временни контролно-пропусквателни пунктове за спиране на превозните средства в посока към селата, с цел да бъдат създадени условия на пътнопочистващата техника. Закъснението на влаковете е между 15 и 30 минути, а към момента няма информация за аварирали МПС-та.

„Продължаваме да работим, правим каквото е необходимо”, каза д-р Димитров в края на брифинга с медиите.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *