Проект за изменение на Наредбата за местните такси и цени на услуги е публикуван за обществено обсъждане

Проект за изменение и допълнение на Наредбата за местните такси и цени на услуги е публикуван за обществено обсъждане в сайта на Община Търговище. Промените касаят актуализация на цените на част от услугите, предлагани от Общинските предприятия БКС и „Обреди“, таксите на Регионалния исторически музей, Художествена галерия „Никола Маринов“,  Центъра за младежки дейности и инициативи и други.

Новите текстове предвиждат таксите за разполагане на преместваеми обекти с площ до 5 кв. м да бъдат фиксирани, вместо да се заплаща сумата от 10 лв. на квадрат, както досега. Поставянето на фургони, витрини, фризери, атракционни съоръжения и други в централната първа зона ще струва 50 лв. за брой на месец. За втора и трета зона цените са съответно 45 лв. и 35 лв. За обекти, надвишаващи размера от 5 кв. м, ще се доплаща по 10 лв./кв. м за първа зона, 8 лв./кв. м за втора и 5 лв./кв. м за трета зона.

Предвижда се повишение в цената за извозването на строителни отпадъци от Общинското предприятие БКС. От 4 лв. на километър тя ще стане 5,6 лв. без ДДС. Увеличението е във връзка с постоянно повишаващите се цени на горивата и останалите енергийни ресурси.

Цената за посещение в клубните форми към Центъра за младежки дейности и инициативи ще варира от 20 лв. до 30 лв. на месец, в зависимост от клуба. Предвидени са отстъпки при участие на две и повече деца от едно семейство.

Заложена е и актуализация на цените за посещение на Художествената галерия и Регионалния исторически музей, като те остават символични. За възрастни входният билет за галерията ще е 2 лв., а за музея – 4 лв. За деца и ученици цените са съответно 1 лв. за галерията и 3 лв. за посещение в музея.

Предложения и становища по проекта за изменение на наредбата могат да бъдат отправяни до 23 май, включително. Те могат да бъдат подадени писмено в Центъра за административно обслужване на Община Търговище. Онлайн предложения се приемат чрез Портала за обществени консултации или на e-mail: obshtina@targovishte.bg.

Проектът за изменение на наредбата, заедно с мотивите към нея, е публикуван в сайта на Община Търговище: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/normative.acts.projects/PNID_NOAMTCU21042022

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *