Светец- но тук, на Земята

Как да го туриш в рамка?

Как да го изрисуваш в икона, утихнал в смирено послушание и небесен ореол?

И можеш ли да вместиш образа му в легенди, митове и предания?

Тогава ТОЙ няма да е Левски, а някой друг, много далече от нас. И от самия себе си. Искаме си го тук- на Земята. Дето в онова страшно , размирно и опасно време още приживе СЕЛЯНИТЕ ПРОСТИ СВЕТЕЦ ГО ЗОВЯХА. И ако това е патетичен възглас към великото му дело във Вазовата Епопея, ето един исторически факт. Точно Ботев, „безбожникът”, който възприема Бог по своя си начин, другояче усеща Христовата вяра и извисяващ се над всякакви догми, пръв и единствен досега обявява Левски за светец-мъченик. Неофициално, без разрешение от каквото и да е висше църковно духовенство. Това става с издадените от него календари за 1875 и 1876 г., в които помества и лика на Апостола, заедно със стихотворението си „Обесването на Васил Левски”.

Дръзнал да вдига на всеобща революция цяло българско, стреснал и взривил една голяма и мощна империя, изпреварил времето с държавническо-политическото си мислене и общочовешките идеали- това е ЛЕВСКИ.

Кощунство е да се ровичкаме в битието му, да търсим и да скрояваме какви ли не сензации, както напоследък го правят някои „изследователи”. А когато изменяме на светлите му идеали за национална чест, достойнство, независимост и родолюбие, ние ставаме днешните предатели на Апостола. И всяко честване пред саможертвата му превръщаме просто в ритуал.

Канонизиран и затворен в рамка? Никак не му приляга на него- непримиримия СВОБОДОЛЮБЕЦ.

Нека си остане нашият български Светец- тук, на Земята!…

ИВАНКА БОТЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *