Кметът д-р Д.Димитров и министърът на културата проведоха среща с ръководители на културни институции от общината

Обсъдени бяха възможностите за държавно финансиране на общинските творчески състави

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров бе домакин на среща между министъра на културата Кръстю Кръстев и ръководители на културни институции от общината. В срещата участваха и експерти от министерството и местната администрация.

Необходимостта от създаването на механизми за държавно финансиране на общинските културни институции изтъкнаха д-р Росица Бояджиева и Любчо Василев, които са ръководители съответно на общинските Духов оркестър „Васил Абрашев“ и Ансамбъл „Мизия“. Тъй като съставите не са самостоятелни структури, те са възпрепятствани да кандидатстват по различни програми. Общината, от своя страна, също няма право да иска финансиране за тях.

Кметът д-р Димитров изтъкна важността държавните средствата да могат да се използват за повишаване на възнагражденията на работещите в тези институции, а не само за развитие на дейност, каквито са плановете към момента. „Ако Министерството на културата няма законово основание, на което да превежда парите, нека се лобира пред финансовото министерство, защото това е пътят да мотивираме ангажираните в съставите да работят по-активно и да представят по-качествен културен продукт“, каза д-р Димитров.

Министър Кръстев разясни, че в момента се разработва методика за целта, като се обмислят вариантите как точно да става финансирането и увери, че допълнително средства за общинските състави ще има.

Поставен бе и въпросът за необходимостта от въвеждането на механизми за контрол върху дейността и отчетността на читалищата. Към момента на местните администрации са възложени редица задължения по отношение на разпределянето на държавните субсидии към читалищата. В същото време не са предвидени достатъчно контролни функции и не може да се извършват проверки за това изпълняват ли се заложените дейности и културни мероприятия, за които се дават средства.

На срещата бяха обсъдени още възможностите за обновяване на материалните бази на институциите, финансирането по различни програми и други.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *