Интерактивен информационен екран започва да функционира в Художествена галерия „Проф. Н. Маринов“- Търговище

В Художествена галерия „Проф. Н. Маринов“ бе представен Интерактивен информационен екран или Киоск, създаден по “Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти-22” на Националния фонд „Култура“.

Киоска представлява самостоятелно устройство (корпус във вид на колона, база – пиедестал и т.н), оборудвано с компютър и сензорен дисплей. Сензорният екран е основната особеност на киоска. Използването на сензорен екран позволява бързо и удобно да се получи желаната информация даже и от хора без компютърна грамотност. С леко докосване на екрана потребителят избира интересуващия го информационен раздел. На представянето присъстваха – Иван Богословов- създател на програмния продукт, Таня Димитрова- ръководител на проекта, Христина Иванова- технически изпълнител на проекта и директорЪТ на галерията Пламен Проданов.

Бе представен и програмният продукт, който включва: Историята на Художествената галерия от  началото на нейното създаване през 1959 г.  Има и дневник на събитията, състоящ се от изложбите, открити в галерията да 2019 г. Експозициите също са описани, тъй като по време на Изложение-Търговище всички картина се прибират в хранилище, а така посетителите ще могат да се запознаят с картинния фонд на галерията. Представени са и всички автори от Търговище, областта, известни автори, чиито картини присъстват във фонда   или направили дарение  на Галерията, като технияТ брой надхвърлят 220 души.

По този начин са обхванати почти всички картини от фонда на ХГ „Проф. Н. Маринов“, който надхвърля 4 000 творби. Всички автори в него са представени с техните биографични данни, творчески път, участия в изложби и най-малко 5 картини. Търсенето на авторите става по име или по картини. Авторите са представени и със звуков файл на два езика- български и английски.  Идеята е, всяка следваща изложба да бъде включена в киоска с биографични данни на автора и неговите картини от изложбата. Има вариант той да бъде разглеждан и в мобилни приложения, но това ще стане на един по-късен етап. Има и секция, в която са събрани мисли и афоризми на едни от най-известните художници в света и България. Може да се отворят и други секции, което зависи от обратната връзка на ползвателите на Киоска. Цялата изработка и програмирането на Киоска струва около 15 хил. лв., които са осигурени по проекта.

Йордан Минчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *