ПЪРВА ЛЕКЦИЯ-УПРАЖНЕНИЕ ПО ЗВУКОЗАПИС И СЪЗДАВАНЕ НА МУЗИКА ЗА УЧЕНИЦИ ОТ I-во ОУ “ХРИСТО БОТЕВ” С ПОДКРЕПАТА НА НФК

На 24.02.2023г. в музикалното студио “П.М.Мюзик” гр. Търговище, ученици от I-во Основно Училище “Христо Ботев” за първи път присъстваха и се упражняваха в звукозапис и създаване на музика. Събитието е част от проект на Павел Маджаров и е подкрепен от Национален Фонд Култура. Проектът се осъществява в рамките на програма “Творчески стипендии ’22” на фонда.

Основната идея на лекцията-упражнение е да се направи едно начално запознаване на учениците с всички стъпки в процеса на създаване на музика, която чуваме по телевизията, радиото, в музикалните платформи на телефоните си. По този начин се цели децата да добият представа какви познания, техника и умения е необходимо да притежават за да създават музика.

“Причината да проведа подобен вид събитие е за съжаление недостатъчно застъпената в програмата за музикално образование тема за пресъздаването на една музикална идея в краен аудио продукт.” – казва Павел. ”Дори в музикалните училища и висши заведения все още много слабо се засяга въпроса за това как всъщност се получава една песен или какъвто и да е друг жанр музика, който е готов да се разпространява по радио, телевизия, музикални платформи и др. А това е изключително важно, защото имам много колеги, можещи колеги, които са страхотни музиканти или композитори, но правят всичко вкъщи и то не достига до публиката изобщо. По-лошото е, че на същите тези хора им се налага да потърсят съвсем друг вид професия за да се издържат. Не казвам, че единствената причина за това е, че не разполагат с музикално студио, но това със сигурност е една от големите причини.”

Защо е избрал ученици от I-во ОУ “Христо Ботев”?

“Първо основно училище “Христо Ботев “ е моето първо училище, но не само това. Тук срещнах учители, които ми повлияха много силно за да мога да развивам потенциала в мен. Те са истински професионалисти, но и хора, а обикновено тези две характеристики не вървят ръка за ръка. Никога няма да забравя тях и техните уроци, като не говоря просто за учебен материал, а за отношение, грижа, загриженост, готовност за съдействие с цел да се подобрим във всяко едно отношение. Ето такъв вид уроци – човешки. Мога да говоря много за моите учители, но ще трябва друга статия или статии по-точно. Благодаря им.”

“Много благодаря на директора г-н Димитър Алексиев, който без въпроси се отзова с голям ентусиазъм на идеята за събитието. Не бих искал да класифицирам събитието като иновативно, за да не прозвучи като самохвалство, но със сигурност не е провеждано такова, за това бих казал, че училището е отворено към иновации. Именно това е пътят да се развива една дългогодишна утвърдена на високо ниво образователна институция.”

“Много благодаря на децата, които присъстваха на лекцията-упражнение. Искам да ги похваля по именно за страхотната дисциплина, интерес и участие, което показаха. Впечатлен съм от всички и смятам, че всеки от тях би могъл да се развиват в тази област. Това са по а.р. Антонио, Габриела, Димитър, Еркай, Мелек, Петър и Теодор от 6 клас. За изборът на ученици и организация много помогнаха и училищният психолог Велислава Вълчева и преподавателят по музика г-жа Ивелина Захариева. Благодаря много!”

По време на лекцията-упражнение децата първо се запознаха с характеристиките, които трябва да притежава едно помещение, за да бъде превърнато в звукозаписно студио. Научават какво означава акустично третиране на помещение и защо то е толкова важно при запис и при миксиране на музика. След това учениците разгледаха поотделно всеки един елемент от техниката, която е необходима за да създават музика – компютър, студийни слушалки, студийни колони (монитори), програма за музика (DAW), звукова карта, миди клавиатура, студиен микрофон, допълнителен софтуер с виртуални инструменти. Накрая на лекцията учениците видяха и готов музикален проект в програмата за музика и от какво е създаден той.

Във частта с упражнение всеки от учениците имаше възможност да направи т.нар. основен бийт в стила на трап музиката, който е доста популярен сред тинейджърската аудитория. Запознаха се с главните функции на програмата на музика от първа ръка, а освен това записаха и собствените си гласове на създадените бийтове. Така в основни линии разбраха какво ще трябва да правят когато решат, че искат да създадат своя песен.

Проектът не приключва дотук, той се характеризира с устойчивост. През месец март учениците участвали в лекцията-упражнение, ще посещават индивидуални занимания с цел по-дълбоко изучаване на работата в студио и създаването на музика, като накрая ще имат създаден и кратък свой музикален продукт.

След основното си образование, Павел Маджаров завършва Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” гр.Котел, където, обаче, е наблягал повече на пианото, тъй като е знаел, че след това ще продължи с композиране на музика в Националната Музикална Академия в гр.София. След успешно кандидатстване в академията и петгодишен обучителен период придобива степен “магистър” по “музикална композиция”. В следващите три години ЮЗУ “Неофит Рилски” гр. Благоевград прави докторат в направление “Музика”, който първи се занимава с Българската органна музика. Прави систематизация на всички органни творби с техните автори, за които успява да събере информация, прави систематизация със снимки на всички 24 тръбни органа в България и интервюта с активните работещи хора в тази сфера. Цялата информация събира в таблици и анализира подробно с диаграми и обяснения.

За работа в студио Павел има две допълнителни обучения, но казва, че продължава да следи новостите в създаването на музика и научава ново нещо всеки ден.

Композира всеки ден и работи по различни музикални проекти. Има написани много произведения, като заедно с това те са в най-различни музикални стилове. Казва, че не се страхува а приветства музикалните предизвикателства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *