119 033 граждани на област Търговище имат право на глас за изборите в неделя

Общо 119 033 граждани на област Търговище имат право на глас за редовните президентски и предсрочните парламентарни избори в неделя, 14 ноември. По информация от предварителните списъци за гласуване,избирателите в региона са разпределени както следва: община Търговище 57 234; община Омуртаг – 25 533; община Попово – 25 071; община Опака – 5 734; община Антоново – 5 461.

За първи път своето право да гласуват могат да упражнят и 524 младежи, навършили 18-годишна възраст след извънредните парламентарни избори от 11 юли т.г.

В област Търговище са разкрити общо 271 секции. В 164 от тях ще се гласува със специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), а в 22 секции ще бъдат разположени по две машини.Сформирани са 8 подвижни избирателни секции, четири от които ще обслужват жители на община Омуртаг. В останалите общини ще има по една подвижна секция.

Към момента има четири секции за гласуване на заразени с коронавирус граждани или техни контактни лица. Една от тях ще бъде стационарна, разположенав COVID-отделението на МБАЛ – Омуртаг. Останалите три ще бъдат мобилни, на разположение на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация. Те имат възможност да упражнят правото си на глас, като подадат заявление до кмета на общината, на кметството или до кметския наместник, включително по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община, за вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия включително и в деня на вота, 14 ноември.

За безпроблемното протичане на вота са подсигурени и хартиени бюлетини за гласуване. В област Търговище са разпределени по 113 000 бюлетини за президентските избори и за изборите за народни представители.

Гласуването започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч., когато пред секцията има негласували избиратели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *