Скокът в цените на строителните материали бави изпълнението на проекти от строителната програма на Общината

Заради пандемията и повишаващите се цени на строителните материали се бави изпълнението на част от проектите от капиталовата програма на Общината. Това заяви кметът на Търговище д-р Дарин Димитров по време на онлайн приемната си с граждани. Д-р Димитров коментира подробно проблемите около обществената поръчка за строеж на нова сграда на ДГ „Червената шапчица“, обновяването на кварталите в районите на „Скопие“ и „Сава Геренов“.

В края на миналата година Общината спечели проект към МОН на стойност 2 млн. лв. за строеж на нова сграда на ДГ „Червената шапчица“, припомни кметът. През юни тази година е обявена обществената поръчка за строеж. Поради липса на кандидати тя е удължена. Отправена е и покана към конкретна фирма, но и от там отказват да строят, заради постоянно покачващите се цени.

„По груби сметки строителството вече възлиза на 2,4 млн. лв. без ДДС. До края на тази седмица ще бъде направена актуализация на количествено-стойностната сметка, за да можем да обявим наново обществената поръчка“, разясни д-р Димитров.

Кметът отрече спекулациите, че мястото на детската градина е продадено и там ще се строи жилищна сграда. „На това място ще има само и единствено детска градина“, категоричен бе д-р Димитров.

Предстои да се изготви и нова количествено-стойностна сметка за обновяването на кварталното пространство в района на улиците „Сава Геренов“, „Средна гора“ и „Дамян Груев“. След това ще бъде обявена и обществената поръчка за строителство.

Благоустрояването в района на „Скопие“ пък трябва да започне през тази година, тъй като там са приключили всички предварителни процедури.

„Изпратени са възлагателните писма на фирмите и всеки момент трябва да започне ремонтът. Заради стойността на проекта, който е 1 млн., той ще се реализира поетапно“, обясни д-р Димитров. През тази година е заложено изграждането на нова улица, като продължение на ул. „Мадара“, която ще стига до бл. № 19 на ул. „Скопие“. Ще се обособят паркоместа и ще се асфалтира. Ще се изграждат и ВиК и ел. комуникации. Вторият етап касае благоустрояването на пространството между бл. № 85 и бл. № 19. Той ще започне след приключване на първия етап или при осигуряване на средства.

Кметът бе категоричен, че въпреки забавянето и трудностите, породени от глобалната пандемия, проектите няма да отпадат от строителната програма на Общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *