Кметът на Търговище поздрави „Шарено герданче“ за световната титла по фолклор

Поздравителен адрес връчи кметът д-р Дарин Димитров на ръководителя на Детски фолклорен ансамбъл „Шарено Герданче“ Анжела Георгиева. Поводът е завоюваното от ансамбъла отличие „Абсолютен шампион по фолклор“ от XI Световен шампионат по фолклор „World Folk 2021.

Чудесна символика има в това, че се срещаме в Световния ден на музиката. Благодаря на Вас и на децата от състава за гордостта, която ни носите. Благодаря Ви, че съхранявате и популяризирате родния фолклор и сте вдъхновяващ пример за всички наши съграждани“, заяви д-р Димитров. Той връчи и дипломи от името на Европейската асоциация на фолклорните фестивали.

Анжела Георгиева благодари, включително и от името на другия художествен ръководител на ансамбъла, Светла Стаменова, която бе възпрепятствана да присъства. Г-жа Георгиева също разясни, че наградата е спечелена в конкуренция с 97 колектива и изпълнители от 25 държави. През тази година шампионатът е проведен онлайн и в присъствена форма в Слънчев бряг, Поморие и Несебър.

Д-р Димитров изказа своето възхищение, че отличието е завоювано в условията на пандемия, по време на която възможностите за изяви са силно ограничени.

„Въпреки предизвикателствата, съставът не е спирал да репетира, включително онлайн, съобразно противоепидемичните мерки“, уточни Георгиева.

През ноември започва и новия творчески сезон за ансамбъла, който функционира към Центъра за младежки дейности и инициативи в Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *