Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за състава на РИК-Търговище

В пресцентъра на Областна администрация – Търговище се проведоха консултациите за определяне състава на районната избирателна комисия за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за народни представители в 47 НС, които ще се проведат на 14 ноември 2021 г.

Домакин на консултациите бе областният управител Станимир Парашкевов. В дискусията участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции и длъжностни лица от Областна администрация – Търговище.

В своето експозе г-н Парашкевов запозна присъстващите с основните положения, посочени в Изборния кодекс и решенията на ЦИК, отнасящи се до назначаването на РИК.

Районната избирателна комисия – Търговище е 13-членна, в това число председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. По трима представители в РИК имат ПП „Има такъв народ“ и коалиция ГЕРБ-СДС. С по двама представители са коалиция „БСП за България”, коалиция „Демократична България – обединение” и ПП ДПС. Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ ще бъде представлявана от един член.

Предложение за заемане на председателското място отправиха единство от коалиция „БСП за България“, като пожелаха поста да заеме отново адвокатът Диана Игнатова. За заместник-председатели бяха предложени Добри Ковачев (ПП „Има такъв народ“) и Тодор Тодоров (коалиция ГЕРБ-СДС). От ПП ДПС отправиха предложение секретар на РИК да бъде Дениз Хюсниев.

След така направените предложения политическите консултации приключиха със съгласие.

В края на срещата областният управител Станимир Парашкевов изрази очакването си, че в 28 МИР – Търговище ще бъдат проведени демократични избори в спокойна обстановка.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс областният управител ще изпрати така направените предложения в Централната избирателна комисия, която предстои да вземе окончателно решение за състава на РИК-Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *