Диагнозата Ковид-19 и нейните поражения върху човешкия мозък Споделено от д-р ИВАН ТЯНЕВ, психиатър

В три поредни броя Ви предлагаме отговори на въпроси на в.“Знаме“, отправени към психиатъра д-р Иван ТЯНЕВ. Във фокуса на разговорите е Ковид-19 и пораженията, които пандемията нанася върху психиката на хората? Има ли нещо, което е в човешките възможности, с което да се противодейства, за да се премине с по-малко поражения  от тази пандемия. Каква есен ни очаква, Търговище вече е в тъмно-червената зона, какви са конкретните съвети на психиатъра д-р Тянев-за всичко това разказваме в три поредни броя на в.“Знаме“.

„МОЗЪЧНА МЪГЛА“ – ЕДНА ОТ  ПОСЛЕДИЦИТЕ след КОВИД-19

За пораженията,  които Ковид-19 нанася върху психиката на хората, разговаряме с психиатъра д-р Иван ТЯНЕВ

-Този страх от Ковид-19, който се наслагва върху човешката психика, рефлектира така, че се развиват едни състояния, познати най-вече като посттравматично стресово разстройство, постстресова реакция и депресивни състояния-казва д-р Тянев.- Постстресовото разстройство е диагностицирано  при най-здравите психично момчета, отишли на войната във Виетнам-това са хора, които предварително са издържали всички психологични тестове, само че те са лежали по 6 месеца в джунглата, очаквайки да бъдат нападнати и нахапани от змии и от други насекоми. Какво става после-те се връщат, никога не са влизали в битка, нищо не се е случило с тях -нито са ухапани от змии, нито от насекоми, но самото пренапрежение на психиката води до това, че те рухват.  И рухват в един симптомокомплекс, който се изразява в една емоционална лабилност- тези хора стават плачливи без причина, агресивни, бързоизбухващи-хора, които постоянно се оплакват от силно напрежение, главоболие, безсъние. И този симптомокомплекс американците са го нарекли посттравматично стресово разстройство.

Онзи ден прочетох една новина от един български имунолог, че сегашният делта вирус  е 10 пъти по-мощен като заразяване и вероятността всички онези  хора, които не са ваксинирани да умрат, е много по-голяма…Когато ти си обикновен човек, не се интересуваш от медицина, и това като твърдение ти го поднасят един, два, три и повече пъти, че може да умреш, че нещо ще се случи, всичко това те добрлижава до състоянието на посттравматично стресово разстройство. Много от моите пациенти идват тревожни, уплашени, дори не искат да се ваксинират, те вярват само на мен и казват, че ще се ваксинират само ако аз им поставя ваксината.

Това пренапрежение на психиката-да очакваш всеки ден с теб да се случи нещо лошо – да се заразиш, да умреш, или пък да не можеш да си намериш лекарства…Всъщност, целият този стрес, който човешката психика изживява, води до това състояние-генерализирано тревожно разстройство. Добавяме и депресията- състояние на тревожност, на отчаяност, липса на визия какво мога да направя за в бъдеще, липса на сили за справяне с елементарни задачи. Част от лекарите направо говорят глупости-Вие ще умрете, ако…Тези глупости се тиражират от медиите и резултатите са видими. И лекарската, и журналистическата гилдии трябва да спрат да плашат хората! Защото плашейки ги, ние създаваме една групова  психоза.

Втората част- това са хората, които вече са преболедували от Ковид-19. Говореха ни, че белият дроб се засенчва  / аз също боледувах и белият ми дроб беше тип матово стъкло/, че не се обменя кислород и т.н. Но в последно време във всички медицински форуми се заговори за едно понятие, наречено „мозъчна мъгла“, аз също го изпитах след прекаран Ковид, мозъкът много бързо остарява.Установено е, че самият вирус достига по обонятелния нерв до кората на мозъка, което води до бързо остаряване на мозъка. Отново се презастраховам-това не се случва при всички преболедували, но при голяма част от тях-млади хора започват да забравят елементарни неща, защото мозъкът им става като на  старец-ти забравяш къде си оставил едно, второ- …Аз например само за 15 мин. загубих болтовете на люлката, колелото на косачката и не знам още какво. Записах се на онлайн обучение  в тази посока и всъщност, има възможност човешкият мозък да бъде подпомогнат. Ако пациенти, прекарали Ковид-19,  започнат да забравят много, но скорошни неща-започнат да проверяват дали са заключили вратата, дали са изключили котлона по 2,3, 4 пъти-те трябва да се обърнат към психолог, а после, ако се наложи,  и към психиатър. Има такива лекарства, някои от които и билкови, които ще подобрят мозъчната функция. Но това понятие „мозъчна мъгла“ все по-често ще го чуваме и всеки трябва да знае, че има противодействие срещу него-каза още психиатърът д-р Иван Тянев.“З“
Следва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *