Именуват новата улица при „пробива Катрафилов“ в Търговище

Името Мисионис да носи новоизградената улица при т. нар. пробив Катрафилов. Това предлага кметът д-р Дарин Димитров в докладна до Общинския съвет.

Улицата, която е с дължина от 324 м, се явявапродължение на ул. Поп Сава Катрафилов и бе изградена със средства, отпуснати от държавата.Трасето обаче следва да получи ново име, тъй като, по подробния устройствен план, не може да бъде продължение нито на ул. Поп СаваКатрафилов, нито на бул. Сюрен.

Към момента всички жилищни сгради и търговски обекти по протежение на отсечката имат административни адреси на съседни улици. Затова няма да се налага и гражданите да променят регистрацията или документите си за собственост.

Името Мисионис е избрано след проведени обсъждания в Постоянните комисии на Общинския съвет, по молба на Общината. Съветниците се обединяват около името с мотивите, че древният град Мисионис, считан за първообраз на Търговище, е един от символите на града. Това е и най-често посочваното от гражданите име по време на обявеното допитванеот Общината през 2018 г.

В докладната на кмета се припомня, че вследствие на допитването, в Общината постъпват 85 предложения, 17 от които са именно за Мисионис. Сред обществеността сапроведени и две последователни анкети, в коитоса включени част от постъпилите предложения. И при двете от тях обаче са установени опити за манипулация на вота.

При така създалата се ситуация и невъзможност резултатите да бъдат считани за достоверни, се обърнахме към Постоянните комисии на Общински съвет – Търговище за избор на консенсусно име на улицата, е посочено в докладната на кмета.

Предложението ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет на 26 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *