ЕТНОГРАФСКО-АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ЕЛХОВО ГОСТУВА НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ТЪРГОВИЩЕ С ИЗЛОЖБАТА „Багри от долината на Тунджа, от Странджа и Сакар”

Изложбата представя основните видове и разновидности на елховската сукманена носия от края на ХIХв. до 50 –те години на ХХ век, носена в Елховския край – в долината на Тунджа,  Странджа и Сакар.

От богатия фонд на музея са показани оригинални накити и женски костюми, изработени преди повече от един век, избродирани  с много майсторство и любов, богата фантазия и художествен усет от талантливите ръце на елховската жена, която сама е везала костюма си, за да бъде красива и харесвана, не само в празничните, но и в делничните дни. Върху шевиците на газите, полите, престилката и кърпите си , като своеобразен художник, но не с четка върху платно, а с игла и конец тя е бродирала съкровените си копнежи за любов и щастие и всичко онова, което е наблюдавала около себе си – цветя, животни, човешки и геометрични фигури, в ярки и пъстри цветове в различни и преливащи се нюанси, които „галят окото“.

В изложбата са експонирани  и традиционни тъкани, свидетелстващи, че българката от този край е майстор и естет не само при изработката и украсата на своето облекло, но и в в стремежа си да създаде повече топлота и уют в подредбата на своя дом.

Изложбата представя една феерия от красота и багри, в която са показани над 12 различни вида сукмани от богатия фонд на Етнографско-археологически музей – Елхово, от края на ХIХ до средата на ХХ век: старинна елховска сукманена носия и нейния по-съвременен вариант, носен през 40-те и 50-те год. на ХХ век, празнично моминско и лазарско облекло,  невестенска носия, облекло за възрастни жени, ежедневно облекло,сукманите – подшитник, смесени бялки, аленик, белкосник, тронски, кариотски, саичена носия на преселниците от Беломорска Тракия в Елховския край и др.

Добринка Костова,гл. уредник – Етнографско-археологически музей- Елхово

Изложбата може да бъде разгледана от м.юни – до м.октомври 2021г. в Славейковото училище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *