Днес празнуват българските артилеристи

На 11 март отдаваме признателност на всички поколения българи, които служиха и продължават да служат в ракетните войски и артилерията. Във военната ни история е записано, че  на този ден през 1913 г. е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на Одринската крепост. В резултат на масираното съсредоточаване на огъня в направлението на главния удар противникът губи 60 процента от силите си. Тази паметна дата е определена през 1992 г. за професионален празник на ракетните войски и артилерията на Българската армия.

Получили бойното си кръщение в Сръбско-българската война през 1885 г., артилеристите покриха името си със слава по бойните полета във войните за национално обединение и в двете световни войни през ХХ век. Връщайки се назад в годините на утвърждаването на българската държава, ще видим, че основен принос е дала нашата армия, в това число и българската артилерия. Завинаги в историята са останали имената на първите артилеристи генерал Владимир Вазов, капитан Олимпи Панов, капитан Георги Силяновски, подпоручик Калин Найденов и много други, спомогнали за победите на Българската армия в сраженията и войните за национално обединение. Със златни букви не само в българската, но и в световната история на артилерията, са записани действията на българските артилеристи и начинът на използване на артилерийските сили и средства по време на двете Балкански войни, но най-вече, при превземането на Одрин.

И днес артилеристите дават съвременния облик на Сухопътните войски и на Въоръжените ни сили, като изпълняват успешно задачите си. Те заслужават поздравления за усилията, които полагат, често в условията на недостатъчно осигуряване. Хиляди артилеристи са се вливали и напускали редовете на армията. През цялото това време, обаче, на преден план винаги е била поставяна добрата подготовка на личния състав, на офицерите, сержантите и войниците.

Честит празник!

Бригаден генерал от запаса Кольо Милев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *