Честито, пчелари!

10 февруари- празник на пчеларите

От 2013 г. насам Елена СТОИЛОВА е председател на Общинския браншови пчеларски съюз „НЕКТАР” в Търговище. Тя е сред „запалените” пчелари и заедно с нейното семейство влагат душа и сърце в пчеларския занаят. Потърсихме я сега, в навечерието на празника на пчеларите, за да я попитаме- как протече за пчеларите от нашия регион 2020 г.?

  • Това беше една от поредните три лоши откъм климатични условия и добиви години . Сухата и топла зима, последвалите мразове и снеговалежи по време на цъфтеж на първите медоноси. Редуването на мразове през късната пролет и горещо и сухо време през май, доведоха до пропадането на няколко важни за пчелите и пчеларите паши.

Пандемията с Covid -19 и наложените ограничения само усложниха положението. Започнахме годината привидно нормално с отбелязването на празника на пчеларя в РБ”П.Стъпов”, както обичайно. И дотук…

С наложената изолация заради извънредната епидемиологична обстановка всички последващи срещи сред пчеларите бяха отменени. Временно бе затруднено и придвижването им до пчелините извън населените места, а така се забави и неотложната сезонна работа с пчелните семейства.

Последва сухо лято и бедна на нектар и прашец есен, което затрудни офорянето на силни пчелни семейства , които да иззимят. Редица мероприятия и планирани базари и изложения бяха отменени. Изключение направиха два благотворителни базара, проведени от Организация на производителите на пчелни продукти „ Апис Мелифера България”, която на 1 юни зарадва децата с пчелните продукти, добивани от членовете ѝ, подари над 200 броя бурканчета с мед.

Като цяло пчеларската 2020 година беше оскъдна и тиха. Изкупните цени на пчелен мед на едро се запазиха крайно ниски. Имаше много кратък пик в продажбите на дребно, но бързо утихна.

– Covid-19 и пчелните продукти – как те помагат за повишаване на имунитета в условията на  епидемиологична обстановка?

– Всички пчелни продукти са полезни за оформяне на един силен имунитет у човека срещу вирусни или хронични заболявания и за лечението им. За съжаление , в повечето случаи се сещаме за тях само сезонно или когато вече сме заболели. Имаше статии за протекли изследвания в Ухан, Китай където се установява, че няма пчелари, засегнати от новия коронавирус (SARS-COV-2). В България такива наблюдения не можем да констатираме, но пчеларите заболели от Covid -19 го прекарват доста по-леко, често пъти безсимптомно, благодарение на редовната употреба на пчелни продукти, както и на честото излагане на пчелна отрова и естествена терапия с кошерен въздух.

– Какво ще пожелаете на пчеларите за настъпващия празник Свети Харалампий на 10 февруари?

–  Преди всичко искам да им пожелая здраве. Здраве за тях и семействата им, както и за обгрижваните от тях пчелни семейства. Пожелавам им също благодатна пчеларска година, високи добиви и достойно заплащане на труда им. Честит празник!
Разговор на Деяна Вълчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *