Колкото по-луда е годината, толкова по-сладък е и успехът!

Тези дни един голям успех споходи ентусиастите от СКО „ Вариант 5“ – спечелен бе проект „Спорт за деца в свободното време”. Той е към Министерството на младежта и спорта, за начинаещи деца от 9 до 13 г., стартира от 1 март за 6 месеца и е на стойност ок. 5 000 лв.

Взимаме повод от тази добра новина и при гостуването в редакцията на Петранка Ангелова се опитваме да узнаем- каква беше 2020 г. за ориентировачите от Клуб „Вариант 5“-наричаме я  трудна  тази спортна година и  все пак, за поредна година отборът на търговищкия  клуб по ориентиране се нарежда на първо място от 39 отбора в клубната  класация по лятно ориентиране! По този повод П.Ангелова каза следното:

-Да, безспорно трудна беше 2020-та, но въпреки всичко, желанието и високият отборен дух дадоха своя положителен резултат. Впрочем, колкото по-луда и шантава беше тази година, толкова по-сладък беше и успехът. Множеството   рестрикции, отменени състезания, възпрепятстван нормален тренировъчен процес-всичко това бе насочено само и единствено към постигането на една цел-справяне с коронакризата. Въпреки това, стартовете от Държавния календар стояха пред нас и това се очертаваше да бъдат най-важните състезания през 2020 г. Със стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, заплануваните прояви до края на годината успяха да се проведат.

-Как стоят нещата около Купа „Великден“-спортното събитие, което винаги се очаква с огромен интерес,  и около което Търговище  винаги се превръща в международен център на ориентирането?

–  Купа „Великден“ тази година ще се проведе от 30 април до 03 май. Още от далечната 1994 г.  голяма част от българските ориентировачи празнуват Великден в Търговище. Тази година няма да бъде  изключение. Отново очакваме участници от цял свят: от европейски държави, от Азия, от Северна и Южна Америка, от Австралия, през миналите години броят на спортистите е достигал до 850 души. Тече подготовката в 4 нови района, за които се изработват и карти за ориентиране. Това са: с. Кралево,  кв. “Варош“, в районите на с.Стража и с.Змейно, Омуртаг.

– Дочакахте и още едно огромно признание, споделете го с нашите читатели…

– Да, Българската федерация по ориентиране и СКО „Вариант 5“ ще бъдат организатори на 3-тия кръг от световната купа  за мъже и жени и Световното  първенство за ветерани по коло ориентиране през 2022 г. Международната федерация по ориентиране определи  България за домакин на това голямо събитие в коло ориентирането.  СКО „Вариант 5“ подготви кандидатурата за състезанията още през есента  на 2019 г. и сме изключително щастливи, че нашият  район ще бъде първи организатор на международни състезания по колоориентирането за България.

– Създавате организация отсега и за лятото…

-Да, петдневката се завръща!  От 28 юли до първи август отново ще бъдем  в района на Паниците, Калофер и са налице всички предпоставки за едно чудесно преживяване в Стара планина и околностите й- ориентиране, забавления, прекрасна природа, забележителности и още куп хубави неща…

-А в основата на всичко това са двигателите на „Вариант-5“-Търговище Диан Бонев и Петранка Ангелова, за които участниците в Клуба казват, че Вие сте главните „виновници“ СКО „Вариант-5“ да се намира там, където му е мястото, а то е в първите редици на спортното ориентиране в България. Пожелавам нови и още по-големи успехи!

Разговаря ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *