Държавата е такава, каквито сме самите ние…

Обзор на Нина АНДРЕЕВА

Вече сме в 21-та година на 21-ви век. Чакахме я с надежда, но май повече искахме по-бързо да загърбим старата- високосната, която обърка живота ни по най- абсурден начин, който никога не сме си представяли, че може да ни се случи, освен в апокалиптичните сценарии на книгите и филмите.

„Светът вече няма да бъде същият”- това беше най-популярната фраза през годината. Промени ли се светът, как се променяме ние в него, това ми беше любопитно да чуя и прочета в интервютата и публикациите на известни българи-интелектуалци, вече доказали се по категоричен начин пред света.

Вкъщи е мястото, където искаш да бъдеш, когато си застрашен от сериозна опасност. „В мига, в който със семейството ми разбрахме, че ни предстои дълъг период на социално дистанциране, взехме решение, което изненада и самите нас- да се върнем в България.” Това са думите на известния наш политолог и анализатор Иван Кръстев, който от 10 години живее и работи във Виена, написани в есето му „Коронавирус и Родина” за немския вестник „Тагесшпигел”.

„За нас вкъщи е България- така постъпиха хиляди българи. По-близо до хората , с които си израстнал, до местата от детството ти, до утешението да слушаш майчиния си език”

„Аз съм културен емигрант” това пък са думите на Теодор Ушев- в интервю по-случай избирането му за „най-влиятелен аниматор за последните 25 години” от организаторите на фестивала „Animac” в Испания- най-престижният фестивал за анимационно кино с 25 годишна история. Избран е сред плеяда от световни знаменитости. Той жевее и твори в Канада, но в последните години все по-често осъществява свои проекти и в България. „Чалга доктрината е тази, която ме задушава в България и това не само в предпочитаната тук музика, а в цялостната философия на консуматорство в обществото.”: казва той с болка. „Очарован съм от професионализма, отдадеността и хъса, с който работят хората, с които снимам тук. Ако така се работи на всички нива, нещата тук ще бъдат различни. Делата, образоваността, компетентността, добрите маниери, перфектното владеене поне  на 2 езика, умерената културна реч и комуникации- това трябва да са критериите, на които да отговарят всички на всички управленски нива. Това е пътят за мен- образование и култура”, така мисли Тео Ушев.

„Човек не е създаден да живее сам. И докато седи сам в стаята си по-лесно е като знае, че зад отсрещния прозорец също стои човек. В дни на пандемия това се разбира с жестока яснота. Осъзнаваш много по-осезателно, че си смъртен, а това усилва ценността на другия, състраданието към него”- това са думи на най-превеждания български писател Георги Господинов в интервю за наш вестник.

„Истинската промяна не зависи от един нов или стар политически играч. Промяната зависи от нагласата и състоянието на самото гражданско общество, от всичко, свързано с образование, култура, медии, възпитание, правораздаване- та до продавача на сергията на пазара”, така вижда промяната Георги Господинов.

„На национални празници всички българи веят българския флаг, пеят патриотични песни, но на другия ден са гневни, недоволни и все разочаровани от държавата”. Така ни преценява една германка, която от няколко години живее в Родопите и съвсем не намира за толкова лош живота на българите. Завършвам отново с думите на Г. Господинов: „Един ден ще се събудим и ще разберем, че почистим ли сами градинката пред блока, и държавата ни ще е станала малко по-чиста, малко по-свястна”.

За да е здрава, спорна и благодатна годината и дано по-скоро се събудим и разберем, че държавата е такава, каквито сме самите ние!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *