Община Търговище с призив да се ограничи използването на пиротехнически изделия

През месец декември зачестиха сигналите и оплакванията, постъпили в Общината, за употреба на пиротехнически изделия на обществени места.

Последният е от 29 декември, когато в ранните часове на вечерта група младежи хвърля пиратки пред амфитеатралното пространство в обновения парк „Роден кът“. Това се случва в присъствието на преминаващи граждани, включително на малки деца. Инцидентът е записан и от видеокамерите в парка. 

Община Търговище отправя призив към всички съграждани да ограничат използването на пиротехнически изделия по време на новогодишните празненства. 

Нека не забравяме, че взривяването на пиратки, бомбички и изстрелването на фойерверки може да доведе до наранявания, както и до  материални щети на частна или общинска собственост. По време на празненствата за посрещане на 2020 г. десетки кошчета в центъра на Търговище бяха взривени. Разходите за отстраняване на щетите бяха поети от всички нас, данъкоплатците. 

В резултат на употребата на пиротехнически изделия страдат и най-невръстните ни съграждани, всички домашни любимци, птици, бездомни животни.

Припомняме, че съгласно общинската Наредба за опазване на обществения ред е забранено използването на пиротехнически изделия, включително на официални празници, спортни състезания, митинги и концерти на открито, без съответното разрешение. На нарушителите се налага глоба в размер от 500 лв. до 2500 лв. При повторно нарушение санкциите са от 3000 лв. до 8000 лв. 

Заминаващата си 2020 г. бе година на изпитания, която ни върна към по-традиционното отбелязване на празниците в тесен семеен кръг. Затова, нека по-тихо, по-смирено и с надежда за по-добри дни посрещнем Новата 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *