Трима доброволци са в болницата в Търговище

Вече трима доброволци подкрепят медиците от болницата в Търговище.

За облекчаване на работата в условията на пандемия още преди дни са се включили Ирена Мирчева – студент пети курс по медицина във Варненския университет и кинезитерапевтът Стойчо Русев. От днес се присъединява и Атанас Тончев, който няма медицинско образование. Той е завършил “Антропология” и “Богословие” и ще работи във Второ вътрешно отделение, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ – Търговище д-р Иван Светулков.

Здравното заведение изпитва затруднения, тъй като една част от персонала е под карантина или изолирани, заради заболяване. Други са натрупали умора поради допълнителното натоварване.

В болницата в Търговище местата за ковид пациенти са 90, от тях 86 са заети. Един болен е на изкуствена белодробна вентилация в тежко състояние, допълни д-р Светулков. Отсъстващите лекари и специалисти по здравни грижи сега са общо 26. През миналия месец обаче дейността на здравното заведение е била крайно затруднена, заради 71 специалисти, които не са успели да изпълняват задълженията си. Имало е и болни шофьори на линейки, заради това в МБАЛ са били командировани такива от Община Търговище.

Статистиката от последните дни в област Търговище показва спадане на броя на новооткритите заболели. “Ситуацията е във вид на плато. Надяваме се с въвеждането на новите мерки, натискът към медиците и системата да намалее”, коментира още изпълнителният директор. На екипите им се налага да работят при специфични обстоятелства. Екипировката допълнително затруднява работата – удължава се и времето за извършване на процедурите. В същото време пациентите са нетърпеливи, понякога се налага и изчакване за прием, тъй като лекарите са ангажирани с обслужването на постъпили в отделенията пациенти – обясни д-р Светулков и призова жителите на областта към спазване на мерките.

Източник:www.daricnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *