РЕЦЕПТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ И ДОБРА КОНДИЦИЯ

Разговор с  проф.Христо МЕРМЕРСКИ-специален гост в днешния брой на „ЗНАМЕ“:


Ако искате да живеете дълго, наложете си правилен режим на хранене-това ни каза проф.Христо МЕРМЕРСКИ-човекът, издал  десетки книги за здравословно и лечебно хранене, народна и природна медицина. От първа приказка, той охотно се съгласи на това интервю по телефона, като не пропусна да вметне, че изпитва един особен сантимент към Търговище още от времето, когато е бил преподавател в нашия филиал към Югозападния университет-Благоевград. Сега той е на 87 години-в отлично здраве и добра кондиция, чувства се прекрасно, удивително жизнен  и все още помага на стотици хора, които са не само читатели на  неговите книги /30 на брой/, но и участници в голяма част от тях със своите безценни рецепти.

-Проф.Мермерски,  в това мъчно време здравето на всеки от нас е подложено на огромно изпитание. Моля Ви, споделете- какви   превантивни мерки/ освен общоприетите/ препоръчвате, за да се намали рискът от заразата с коронавируса и от сезонния грип? 

-На първо място аз препоръчвам един спрей за носа, /на база природни продукти/, който се впръсква в носа още при първи симптоми на настинка или  друго неразположение. Унищожава цялата болестотворна микрофлора и пресича заразата още в началото. Хора от рисковите групи могат с тампон в носа от този спрей, под маската, да правят по-безопасно своите ежедневни разходки. Но за да не боледува, организмът трябва да е пречистен, човек трябва да обръща по-сериозно внимание на здравето си. Например, сутрин е добре да се пие чаша топла вода с лъжица мед и лъжица ябълков оцет-това е прекрасно пречистващо средство. 

-Какъв е Вашият съвет за укрепване на имунната система  с природни средства?

-Ще бъда конкретен и веднага ще кажа, че само един настърган морков/ по възможност домашен/ е достатъчен, за да получите витамин А за 4 дни и витамин С за 1 ден. Ако настържем 4-5 моркова и ги овкусим със зехтин, лимон, прибавим 40-50 г слънчогледово семе плюс 1 с.л ленено семе, лъжица канела и мед-това е великолепна витаминозна бомба за повишаване на имунитета и „Китайска“ стена пред  свободните радикали. От огромно значение е към дневното меню през студените месеци / пък и целогодишно/ да се включи медът. Прекрасна закуска сутрин е чаша топло мляко, лъжица мед и филийка черен хляб. Забравихме филията с мед и масло, също отлична закуска, особено за децата. А след прополиса, срещу грипа, няма по-уникално лекарство от чесъна / но български чесън/. Някога римските войни са носили в пояса си чесън и лук, които са със силно противобактериално действие. 

-Професоре, каква е Вашата рецепта за дълголетие?

– Когато бях млад и защитавах докторантура в Москва, случваше се така, че изяждах по 4-5 кебапчета на едно хранене. От сегашна гледна точка това си е просто едно безумие. Ако човек би искал да живее по-дълго, той непременно трябва да си наложи правилен режим на хранене, като основното-над 50-60% от неговата храна трябва да е растителна. Сега, когато често се храня в стола на Софийския университет / тук готвят прекрасно!/, като ми се падне в чинията мазно месо, давам го на приятел. Приоритет в храненето трябва да са сезонните плодове и зеленчуци,  чудодейно е въздействието на ябълката/ поне по 2 ябълки на ден/,  особено на гроздето, на ядките, на бобовите храни- всичко това би трябвало да е неизменна част от нашето меню. Да не пропусна и млякото, без да се хваля, но успяхме да създадем уникално кисело мляко, без аналог по света, което е не само с отлични вкусови, но и с целебни качества.

-От 1 декември на пазара пускат поредното издание на Вашата и на Вашия син книга: „Природна медицина през зимата“ /Как да се предпазим и лекуваме от грип, настинка, респираторни и други опасни заболявания/. С какво ще ни бъде полезна тя?

– Двамата със сина ми Йонко Мермерски винаги се опитваме да убедим читателите да заменят хапчетата и безвкусните диети с полезни и вкусни храни с изключително лечебни качества.  И тъй като и двамата сме убедени, че най-важното в живота на хората е те да бъдат здрави,  в тази книга ние  даваме десетки конкретни полезни съвети, чудесни комбинации от лечебни храни и целебни билки, които укрепват имунитета и ни помагат да се предпазим и излекуваме от грип, настинка, бронхит и др.болести , за да останем  здрави в предстоящите студени  зимни дни.

Разговаря: ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *