Зам.-областният Панайот Димитров за COVID-ситуацията в региона

В отговор на въпроси на в.“Знаме“, г-н Панайот ДИМИТРОВ, зам.областен управител, отговори, че от 4 ноември вече функционира приемателен /триажен/ център, който се помещава в бараките в двора на болницата. Тук пациентите се изслушват и насочват към съответните специалисти.

Приемателният център се оглавява от д-р Буцева, която отговаря за движението на пациентите, информацията за тях и придвижването им на точното място.

Колкото до  PCR-лабораторията, вече са приведени необходимите 96 000 лв. от Министерството на здравеопазването, на първо време тя ще се помещава в сградата на РЗИ, ще бъде обучен и съответният медицински персонал. Вероятно в края на годината лабораторията ще заработи,  прогнозира  г-н Димитров.

Той  подчерта още , че от 14 октомври до 4 ноември са извършени 2 057 проверки, при които са съставени 45 акта за  нарушения от различен характер и са издадени 232 броя предписания. Проверките се извършват от РЗИ, МВР, ОДБХ и Инспекцията по труда.  Инцидентна проверка е направена и на транспортните средства в градския транспорт. Предстоят усилени проверки във всички сфери: в училища, в детски градини, в транспорта и др. 

Мерките, които досега са наложени, ще важат до 12 наември, след който период вероятно ще се пристъпи към още по-строги мерки.Г-н Димитров призова за стриктно спазване на обявените мерки срещу коронаепидемията- лична хигиена, дистанция и дезинфекция, да се избягват масови събирания и да не се пътува, ако това наистина не е наложително.

За сведение, от началото на пандемията до този момент в Област търговище  са диагностицирани и карантинирани над 7 223 души, броят на лицата с изтекла карантина е 6 422, диагностицирани за домашно лечение са 504. 80 медицински лица са карантинирани с положителен тест за коронавируса. „З“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *