В Япония:със съвест срещу COVID-19

Разказва Юлияна Антонова-Мурата, дългогодишен дипломат, съпруга на японец

„Всеки човек има сърце, и всяко сърце има своите наклонности. Един смята нещо за добро, аз- за лошо. Но съвсем не е задължително аз да съм мъдрият, а ти глупавият”. Това е японска мъдрост от 7 век, която Юлияна Антонова- Мурата цитира в книгата си „Уки, уки Япония”.

С тази азиатска деликатност тя ежедневно контактува с хилядите си приятели от България. Готова е да отговори на всеки въпрос, прави анализи, обича да сравнява японската и българската народопсихология, никога не забравя да Ви поздрави за рожден ден с красиви пожелания. Щастлива съм да я имам като приятел във Фейсбук и високо го ценя. Напоследък разбира се, основната тема е световната пандемия. Всяка сутрин пише тя, Джейми моят 6 г. внук, тръгва на училище с маска. В чантата му има още една,за да я смени след  като обядва. Казвам му: „Джейми, ще дойда в училище и ще снимам всички твои приятелчета с маските и ще изпратя снимките в България на моите приятели. Защо, пита ме учудено той, техните маски по-различни ли са от нашите.” Той явно не може да допусне, че „там” може и да не се носят маски.

 

Със съвест срещу Ковид-19- това е основното тук в Япония-казва тя. Казано е и не се повтаря-маска, дистанция, хигиена. Никой няма да те глоби ако не носиш маска, даже няма да ти направи забележка. Тук хората са съвестни.Ако някой японец има симптоми, той никога няма да си позволи да излезе на улицата, да отиде на работа или да седне в заведение. Всички са наясно със опасността от заразата: от най-малките деца до най-възрастните хора. Всичко работи, властите следят за огнища на зарази, като се появят такива и вземат мерки. Никой не се съмнява в съществуването на този свиреп вирус и тук ги няма конспиративните теории, за които чета и слушам в България и много се учудвам, че ги има. 

Нямаме извънредно положение, но туристическият поток е ограничен, до 01 април 2021 год. не се допускат чуждестранни туристи. Доста хотели са празни поради липса на туристи, но правителството е сключило договор с някои от тях и се ползват за настаняване на болни, като вид болнично заведение, за което на хотелиерите се заплаща.Така те не стоят празни, а са полезни в този момент на криза.

От 01 ноември на международното летище в Токио е монтиран специален уред- тръба, в която пътникът издишва въздуха от белите си дробове и само след 5 до 7 минути може да се види присъствието или отсъствието на коронавирус, само от едно издишване. Тук, казва тя, тестуването не е толкова популярно и масово като в България. Има изграден алгоритъм-телефон до личен лекар, който решава според оплакванията къде да Ви насочи и кога да си направете тест. Разбира се, ежедневието ни се промени, казва Юлияна Антонова, преди почти всеки ден вкъщи имаше приятели на вечеря и приятни разговори. Сега сме се ограничили в семейния кръг. Работи се почти от всички-он лайн, от вкъщи, но разходките, пазаруването, училищата- животът не спира, но при строго спазване на правилата. Сигурни сме, че и това ще отмине, както сме сигурни, че всичко зависи от самите нас.

 

Имам кът с рози в моята градина, които отглеждам с любов, те всеки ден ми напомнят за България. Щастлива съм, че две  нови рози са на път към Япония. Изпраща ми ги приятелка във Фейсбук- Надя от Казънлък. Ще ги кръстя-розите „Надя”. Попила и приела японската толерантност, деликатност и вежливост- това е Мурата и всяка среща с нея е приятна и очаквана.

НИНА АНДРЕЕВА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *