Над 50 хил. лв. собствени средства вложи Първо СУ за мерки срещу КОВИД-19

Първо СУ “Свети Седмочисленици” в Търговище изхарчи над 50 хил. лв. за изпълнение на мерките за противодействие на КОВИД-19 и обезпечаване на учебния процес. Това съобщи директорът на училището Севдалина Зафирова в отговор на журналистически въпрос.

Тя уточни, че в училището са взети всички възможни мерки за превенция на заразата. Освен това са заделени пари и за осъвременяване на компютърна техника, микрофони и камери, с които да се обезпечи обучението в електронна среда от разстояние. „Нито стотинка не е постъпила в училищния бюджет като целеви средства” – каза още Севдалина Зафирова. 

Твърденията, че в училището е настъпила „психоза” и заради това се стигнало до решението да излязат за две седмици в електронна среда, директорът окачестви като пресилени. „За ръководния екип мога да кажа, че не страхът е водеща сила, дори да го има в някаква степен. Още от самото начало осъзнаваме сериозността на проблема, отговорността за живота и здравето на 1300 човека е определяща” – отбеляза Зафирова. Своевременно алармирали за задълбочаващия се проблем с болестта. Писали до РЗИ, Областния щаб. Информирали, че броят на болните се покачва, че няма кой да замества учителите, които трябва да се лекуват, но не останали чути. Впоследствие, с призиви за обучение от разстояние, се включили и от обществения съвет и училищното настоятелство. 

 „Първоначално ни сочиха с пръст, казваха, че наслагваме паника, а ние просто виждахме нещата в правилния вид. Впоследствие се оказа, че сме били достатъчно адекватни в преценката си” – каза още директорът и допълни – „Само след два дни личните лекари в Търговище алармираха Областния щаб за повишена заболеваемост, за “скрита” заболеваемост, включително в училищата; за липсата на алгоритъм за изследване на учениците. Това, което ние правихме от седмица и повече.” 

На въпрос- кое е от първостепенна важност за ръководството на Първо СУ във вземането на решения, Севдалина Зафирова е категорична: „Всички се водим от мисълта за човека, неговото здраве и добруване. Не бихме си позволили и за миг да е нещо друго”. 

Относно учебният процес в електронна среда Зафирова каза, че той протича нормално, защото всички учители са обезпечени с необходимата техника. Учениците са отговорни и участват активно. 

ИВАН ИВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *