„Обичам с.Светлен, обичам неговите хора…”

Бих искала да споделя някои мисли  за моя вуйчо- Ангел КАСАБОВ от с.Светлен, който остави след себе си светла диря на творец и човек.

В селото и досега си спомнят за него като човек скромен, с обаятелна външност, с голяма енергия и неутолима жажда за знание, което предава и на повечето от учениците си. Беше преподавател по френски, алгебра, математика и пеене. Трудовата си дейност като учител започва в с.Зараево, където учителства 9 г. През 1946 г. основава певческа група и танцов състав, наречен Беломорски танцов ансамбъл. Първи в Шуменски окръг става известен със своите вокални и танцови изпълнения. Като художествен ръководител е отличаван многократно на национално ниво, под негово ръководство бе представена първа за времето си Беломорска сватба. Хората в селото и досега го помнят , говорят за него с много топличувства. В пенсионна възраст, дълги години той работи като уредник на етнографския музей в с.Светлен и музейната сбирка на Всеволод Гаршин.

Бих искала още да спомена, че от с.Светлен  са излезли 7 университетски преподаватели-професори, 9 доценти и кандидати на науката, редица видни интелектуалци. През 2019 г. се свързах с мой родственик доц.д-р Златко Попчев-носител на „златното перо”, написал книгите „Род Попчеви през вековете” / за рода на баща ми/ и „Кръвта е топла”- за вълната от изселнически семейства от с.Янюрен към България. Прекланям се пред таланта на този творец и голям човек.

Накрая бих искала да пожелая на по-младите от нас- да се интересуват и да тачат паметта на такива личности, които са дали много за благото на светленци.

МИЛАНКА КИРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *