И ПОВЕЧЕ ДА СМЕ ХОРА!

Към края сме на една високосна година, една тежка година, която ни стовари много и непосилни проблеми- здравни, природни, политически. Извади ни от релсите на един сравнително подреден делник и ни накара да натиснем спирачките, да спрем, да преосмислим ценности, дългосрочни планове, переспективи, отношение към средата, в която живеем, към хората, с които живеем. 

Отвори ни очите, че много неща, да не кажем всичко- зависи от самите нас, от нашата търпимост или нетърпимост към всичко. Разбира се навици, стереотипи, стратегии не са неща, които могат да се променят с едно щракване на пръсти, за един ден, с един издигнат лозунг, колкото и пъти да го повтаряме всеки ден.

 

„Ясно е, че няма да станем холандци, нито пък е нужно. Всяко общество еволюира и се променя по свой собствен път. Опитите да се вкара в чужди схеми и модели и да се насили собственият му път на развитие не са завършвали добре. Така или иначе промяната  ще дойде. Духът на времето я налага-бавно, но неотклонно”- това са думи на писателя Алек Попов, който всеки българин мисля знае ако не от книгата му, то от филма му „Мисия Лондон”- четен, гледан не само у нас, но и високо  оценен и извън България. Романът претърпя преработка и вече има седмо издание”Мисия Лондон-2. Ние в ЕС”. „Българската политическа схема ме вдъхновява само като карнавален декор на абсурдните ситуации, но съм готов да се лиша от този резервоар на сюжети, за сметка на една по-прилична и уредена реалност”-казва писателят.

„Гняв и злоба” това пък е една статия на Теодора Димова, която познаваме не само като дъщеря на големият Димитър Димов, а като вече  утвърдена писателка, която с потрес и много човешка болка споделя вихрещата се злоба, омраза и нетърпимост в коментарите в социалните мрежи, нетолерантноста към всяко мнение, разично от твоето. Гняв и злоба, които не могат да бъдат спрени с никакви ваксини, маски, шлемове или дистанция. „Гневът е яростен, жесток, пламенен, огнен, преливащ, изтребващ. Злобата е не човешка, зверска, отмъстително коварна” това са думите на Теодора Димова. „Слънце да ви не залязва гневни, а злобата най-добре да не докосва сърцето ви” така завършва тя.

 

А качествата, необходими да се преборим с пандемията- здрав разум, дисциплина, постоянство, чувство за  отговорност, са и качествата които ще ни помогнат да се справим с корупцията, стига да го искаме достатъчно силно.

„Ама нали сме хора”-това пък са думите на възрастен мъж в отговор на въпроса има ли повод да черпи, подавайки с треперещи ръце кутията с шоколадови бонбони, в репортажа на Маргарита Зидарова във в-к „Знаме”.

И повече да сме хора!

НИНА АНДРЕЕВА  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *