ДНЕС Е ДЕНЯТ НА РИЛСКИЯ ЧУДОТВОРЕЦ

Високо в планината, там, където зелената симфония на планинските склонове те кара да се чувстваш прикътън в дланите на Господ, тупти през вековете едно свято сърце- Рилският манастир. Съсипван, опожаряван, ограбван, той възкръсва през вековете като феникс на Православието и закриля България с благословията на своя нетленен и вечен игумен- Свети Йоан /Иван/ Рилски.

Една търговищка група до Рилския манастир

Група поклонници от Търговище се отправяме към Светата обител в края на септември. Есента вече е обагрила със своето многоцветие вековните дървета по пътя. Първо решаваме да посетим пещерата, където българският пустинник се е отдавал на пост и молитва през последните 5 години от живота си. Изкачваме се по стръмната камениста пътека към мястото на гроба на светеца и след двайсетина минути пред нас се открива малката каменна църква почти вградена в скалата. От ляво е входът за църквата, в която се намира мраморният саркофаг на Св. Йоан Рилски, а над него от стената ни наблюдава мозаечната икона на светеца. Запалваме си свещички и смирено отправяме молитвата си към Него.

По каменните стълби се насочваме и към самата пещера и по дървена стълбичка се изкачваме до тесния отвор в тавана й. Съществува поверие, че през този тесен процеп може да премине само този, който е достатъчно праведен. Ето я и молитвената скала,това свято място, където в усамотение, далеч от многобройните туристи човек смирено се отдава на молитвата си и чувства онази енергия, която му дава нови сили.

 

И ето ни надолу по пътя ни към Рилския манастир. През тежките железни порти влизаме в обширния двор, покрит с излъскани от вековете и от посетителите камъни. Като стража-пазител се извисява Хрельовата кула, единствена устояла през вековете на пожарите и разрухата. Тя сякаш бди над главната манастирска църква „Рождество Богородично”.

 

Уникалните стенописи и дърворезба, дело на най-прочутите майстори на Самоковската и Банско-Разложката художествени школи, поразяват със своето изящество и карат човек да се чувства смирен и притихнал.

 

Опашка от вярващи- хора с патерици и проходилки, родители с малки деца на ръце, се е извила, за да може всеки да се докосне до нетлинните мощи на Свети Йоан Рилски с упование в неговата целебна сила. Друго множество е пред чудотворната икона на Св. Богородица”Осеница” / Покровителка/ с вградени в нея мощи на 32 светии, която чудотвори според вярата на молещия се пред нея.

 

Думите не са в състояние да предадат трепета и вълнението на посетителя от величието на Рилския манастир, съхранил в себе си хилядолетна история и страж за Православието през вековете.

И се обръщаме към небесния закрилник на българския народ:”Отче Йоане, моли Христа Бога за нашите души”!

СНЕЖИНА РАДЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *