И в Япония поживях, и в Германия поживях, но от България по-хубаво кътче на света няма

Разказва Тодорка Николова, наша съгражданка, която през последните години живее в София

-По стечение на житейските обстоятелства живея в София, а двете ми деца са в чужбина-синът ми е задомен в Япония, дъщерята-в Германия. Като всеки родител, и аз често им гостувам. Коронавирусепидемията ме завари в Токио, където помагах на семейството на сина ми за отглеждането на малката Марико. Ще споделя накратко някои впечатления. Япония е земя толкова нестабилна, поразявана често от земетресения, тайфуни, цунами..но хората там си я обичат и обработват с любов. Всеизвестно е, че в основата на японското чудо са изключителната организация, ред, дисциплина във всичко. Тук правилата се спазват от всички. Имах случая да се разходя из Ботаническата градина , из зоопарка в столицата им, впечатленията от които после те държат дни наред… Дори цъфтежа и уханието на вишневия цвят те превръщат в празник. И от най-малкия повод  правят бизнес, превръщат го в туристическа атракция, но го правят с ум, сърце и душа.

А организацията по коронавируса- всичко бе на равнище- в изобилие бяха осигурени и дезинфектанти, и маски, дори премиерът и кметицата на Токио раздаваха маски на хората…нямаше страх, нито паника. Изобщо, един 14 милионен град като Токио блести от чистота, красота, подреденост…

Не, не се прехласвам пред чуждото, в живота си най-вече обичам Търговище, обичам България, но все се питам-защо и ние да нямаме този чист ентусиазъм и предприемчивост у хората, особено при тези наши изключителни природни и географски дадености- България има всички шансове да е най-развитата страна на Балканите!…

Отм.януари до м.юни бях в Япония, а през м.юли пътувах за Германия, за да присъствам на дипломирането на моя внук. Връчването на дипломата на  Димитър протече много тържествено-на фона на българския химн и с прожекция на негови снимки от детството му. Ще кажа само това, че нашите българчета не отстъпват по интелект на таошните им връстници. Иначе какво да споделя за Германия- ред и  дисциплина във всичко , работа, работа, работа…И ние трябва да се научим много много да работим и да ценим това, което хората преди нас са постигнали.

Питате ме за протестите в София-да, ходих на някои от тях, смятам, че младите имат  до голяма степен основание и ако се създадат съответните условия, много млади хора ще се завърнат от чужбина,стига да има ред и законност и адекватно запращане като финансов еквивалент на техния труд.

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Б.А. Тодорка Николова от години е редовен читател на в.”Знаме”, тя предоставя броеве на вестника и на членовете на търговищкото земляческо дружество в София. А при последните й пътувания, заедно с нея по самолета е летял и в.”Знаме” в Япония, в Германия и в Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *