Нашата търговищка болница- център за важни клинични проучвания

С д-р Иван Тянев, специалист по психиатрия и ръководител направление „Медицински дейности“ на МБАЛ Търговище АД, разговаряме за центъра за клинични проучвания към търговищката болница.

Д-р Тянев, какво представлява дейността на този център?

-Науката винаги е изисквала иновации. Иновации, в които се вкарват нови съставки, нови медикаменти, нови носители на активните вещества. В разработването на един медикамент минава един период от пет до десет години и неговата цена е от петстотин милиона до един милиард евро. Това са така наречените нови молекули. Когато новите молекули трябва да бъдат вкарани и използвани за лечение на хора, те минават различни етапи: етапи при животни, етапи при доброволци и накрая – постмаркетингово проучване на самия медикамент.

-Всички болници ли разполагат с такива центрове?

-Всички университетски болници имат такива центрове за клинични изследвания. Хубавото е, че от 7-8 г. в търговищката болница се работят клинични проучвания. Освен университетските болници, в България има още пет или шест областни болници, които работят клинични проучвания.

– Как точно протича самият процес на клинично изследване?

-Има световни фирми, които поръчват на няколко места по света да се направи изпитание на техния препарат, преди да бъде предложен като търговска марка на съответното вещество. Всичко, което се прави е строго конфиденциално. Ние нямаме право да разпространяваме каква е молекулата. Много често самите изследователи не знаят какво предлагат. В капсулата или във веществото, което се използва при доброволци, всъщност може да има и дестилирана вода. Така се сравнява активната съставка дали действа на съответната болестна единица и това дава показатели дали препарата има положителен ефект върху дадено заболяване.

 Референциите на приключилите клинични проучвания са много високи . Резултатите, които се получават в нашата болница съвпадат с много от резултатите в Германия, Америка, Русия, Япония. 

Идеята е, че така се създава възможност колегите да работят наука, защото това е научно обосноваване ефектите на дадени молекули и така увеличаваме възможността те да си увеличат доходите.

-Какви изследвания се правят в нашата болница и как избирате какво точно да се работи?

-В търговищката болница се работят психиатрия, урология, белодробни болести, ревматология. След като видим дизайна на съответното проучвани, ние решаваме дали ще го включим в менюто на болницата и дали ще го работим. Много често се казва, че в болницата в Търговище нищо не се прави, но в тази малка болница се работят различни проучвания в различни области и крайните резултати са такива, каквито са в почти цяла Европа. Говорим за молекули, които все още не са лекарства и нямат търговски наименования и точно това е научната работа – работи се с неизвестна съставка и сравняваш получените резултати с тези на колегите по света. Успяхме да лицензираме тази болница преди около десет години в Изпълнителната агенция по лекарствата. Без да получи съответния лиценз, който е много тежък лиценз, никой не може да се занимава с тази дейност. За всяка процедура си като в чакалнята на европейския съюз. Самото вземане на лиценз ни отне около две години и половина. От там нататък нещата потръгнаха.

-Има ли желаещи пациенти да се включат в такъв вид манипулация?

-Има много желаещи доброволци. Особено в сферата на психиатрията и онкологията, защото в момента там е бумът. Там се търсят нови молекули. Иначе е много скъпо да създадеш нова молекула. Обикновено една фирма създава молекулата, съвсем друга пък създава транспортера. Виждал съм дизайн на вещество, което активната съставка се произвежда в Япония, транспортерът се произвежда в Швейцария, сглобява се в Германия и ни ги изпращат да ги изпробваме .

-Какво Ви дава този вид работа лично на Вас?

-Аз в момента работя клинично проучване, свързано с депресията. Това дава самочувствие, че правиш нещо, което като изследовател можеш да го опишеш и да го дадеш и когато получиш обобщението на резултатите хубаво е да видиш, че твоите резултати са близки до резултатите на центровете в цяла Европа, Щатите и Япония, където са най-големите места за клинични проучвания и сам за себе си да се убедиш в ефикасността на тази молекула.

Съвсем скоро, на пазара, се появи лекарство, което преди пет-шест години аз съм го работил за шизофрения като молекула, за което не знаех. Самата фирма производител сподели, че тя го е пуснала за проучване и от техен представител разбрахме, че сме били център на това проучване.

Маргарита Зидарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *