ЗА ХЛЯБА, КОЙТО ВСЕКИ ДЕН ПОСТАВЯМЕ НА ТРАПЕЗАТА И ЗА ТЪРГОВСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ

Храната, която сега използваме е коренно различна от тази, която сме употребявали преди 30 години например.

В хранителните магазини е пълно с продукти, изглеждащи привидно нормално, чиито съставки съдържат вещества, вредни за човешкия организъм. Какво всъщност има в храните? Неразбираемите символи, съдържащи се в етикетите обозначават наименованията на различните добавки в храната, която ежедневно консумираме. Става дума за добавки, които могат да бъдат вредни за здравето и са забранени за използване в много страни по света – оцветители, подобрители, консерванти, стабилизатори, емулгатори, овкусители, ароматизатори. Всичко това може да се съдържа на куп само в един хранителен продукт. В конкретния случай предлагам кратка справка за съдържанието на най-търсения продукт, който ежедневно присъства на нашата трапеза – хляба. Постарах се тук да представя напълно добросъвестно продуктите, които влизат в състава само на един вид хляб – „Лимец”. 

Съдържание: Пшенично брашно тип 500, вода питейна, микс: „Мултигрейн” ( лимец, спелта, ръж, слънчогледово семе, сусам ,мак, лен, ръжена закваска, сол йодирана, консервант: калиев сорбат), мая пресована, пшенични трици, сол, сух пшеничен глутен,  подобрител(пълнител, пшенично брашно, аскорбинова киселина, комплекс ензими, малцово брашно),  консервант калциев пропионат.

От пъстрото разнообразие на този състав представям съвсем кратка информация за въздействието върху човешкото здраве  само на единия от консервантите – калициев пропионат. В етикетите на различните хранителни добавки и в опаковките на хляба той е представен като Е 282. И тук цитирам:„Добавката Е 282 е производно на пропионовата киселина. Веществото влиза в списъка на разрешените хранителни добавки, но в някои страни е забранена употребата му в хранително-вкусовата промишленост. Калциевият пропионат се използва за консервиране на хранителни продукти и ги предпазва от образуване на бактерии и други микроорганизми.

 Хранителната добавка Е 282 се натрупва в организма и може да предизвика главоболие, да окаже канцерогенно действие върху човешкото здраве, да предизвика образуването на ракови клетки. Продуктите, в чиито състав влиза консервантът Е 282 , НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ХИПЕРТОНИЦИ.”

Не е възможно да се разгледа този толкова  съществен и болезнен проблем в една кратка вестникарска публикация. Не може обаче да се подмине тревожната взаимовръзка между търговския интерес и човешкото здраве. То страда най-много от загубената морална отговорност за стойността на това, което се произвежда в хранителната промишленост. И ако все пак можем да се лишим от сладкарските изделия в полза на нашето здраве, то няма как да не си купим хляб за деня.  И точно тук е най-тревожното. Би било много добре, ако поне в хляба се забрани употребата на калциев пропионат, но за такова нещо няма кой да поеме отговорност. И все пак има някакво спасение и то зависи само от нас „обикновените” хора. За другите населени места не знам, но  от разговорите, които проведох с продавачи в хранителните магазини разбрах, че в Търговище три фирми, които произвеждат хляб НЕ използват консерванти. Нямам право да ги представя, защото това би се приело като реклама за тях, но тук има и нещо много сбъркано при нас потребителите. От продавачите в хранителните магазини, с учудване разбрах, че точно този хляб не се купува! Причината: по късия срок на годност. Разговарях и с управителя на едната от трите фирми. Той потвърди, че точно хлябът без консерванти не се търси, защото срокът му на годност е по-кратък, и поради тази причина те произвеждат ограничено количество, което предлагат само в два от големите магазини. Това означава, че ние, потребителите,  живеем без изобщо да се замисляме за пълната зависимост на нашето здраве от храната, която употребяваме. И тогава  става пределно ясно, че търговците „гонят печалба” за сметка на човешкото здраве, защото те просто си гледат интереса, а ние…

                                                  Радка Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *