Кметът обсъди възможностите за изграждане на индустриална зона в Търговище

Кметът д-р Дарин Димитров днес проведе среща в София с изпълнителния директор на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) ЕАД Антоанета Барес.

Двамата обсъдиха възможните общински терени, на които може да се обособи индустриална зона в Търговище.

Предстои на сесия на Общинския съвет да бъде внесен за одобрение текст на меморандум за сътрудничество между НКИЗ и Общината. След подписването му, националната компания ще може да предлага на потенциални инвеститори определените общински имоти.

При необходимост, ще се пристъпи и към промяна в Общия устройствен план на Търговище, в който ясно да бъдат обособени зоните, предвидени за индустриални.     

Д-р Димитров и Антоанета Барес обсъдиха и готвения нов закон за индустриалните зони. Той ще регламентира дейността не само на общинските и държавни индустриални зони, но и на частните, както и на тези със смесено участие. Със закона ще се облекчат различните процедури, касаещи инвеститорите.

Кметът отбеляза, че въпреки кризата, Търговище продължава да се развива. „Ние сме от малкото общини в България с положителен механичен прираст и трябва да използваме това в наша полза. Насочваме усилия и към все по-широко застъпения модел на дуално обучение, за да можем да осигурим и квалифицирана работна ръка за инвеститорите“, заяви д-р Димитров.

Изграждането на индустриална зона е сред приоритетите в управленската програма на кмета д-р Дарин Димитров, с цел повишаване качеството на живот в града и населените места в общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *