Представят проект за дуалното обучение в Търговище

В продължение на три дни (20-22.07.2020 г.) Търговище е домакин на информационна среща по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“ с конкретен бенефициент Министерството на образованието и науката. Целта на форума е представяне на предимствата на дуалното обучение пред учители и директори на професионални гимназии и работодатели от областите Търговище, Шумен и Разград. На събитието присъстваха експерти от регионалните управления на образованието в трите области.

„За мен е удоволствие, че сме избрани да сме домакини на този форум… В отговор на все по-нарастващите нужди на българската икономика от млади квалифицирани кадри, най-вече със средно професионално образование, е необходимо да разширим обхвата на дуалното обучение“, заяви при откриването на работната среща началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева. Тя информира присъстващите, че в държавния план-прием за учебната 2020/2021 г. са включени три паралелки дуално обучение – в ПТГ „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище, ПГЗ гр. Търговище и ПГТЛП гр. Омуртаг. 

Официален гост на откриването бе областният управител г-н Митко Стайков, който подчерта, че се разчита много на добро взаимодействие и сътрудничество с работодателите за осигуряване не само на дуално обучение, но и на последваща трудова заетост. 

През първия ден Симеон Симеонов – териториален координатор по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“ и старши експерт по професионално образование и обучение в РУО – Търговище представи целта на проекта, целевите групи, дейностите и плана за изпълнение. Периодът на изпълнение е 3 години, считано от 03.02.2020 г. 

    По време на срещата присъстващите бяха запознати с основните изисквания на нормативната уредба и необходимите документи за участие в дуалната система на обучение. 

    По програма днес ще бъдат представени добри практики за популяризиране на дуалната система на обучение. Две училища от област Търговище – ПГТЛП Попово и ПТГ „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище, ще презентират реализирането на първите дуални паралелки в областта – „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ и „Мехатроника“.

    На финала на тридневната информационна среща ще бъде представен и обсъден план за изпълнение на дейностите по проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *