Два отзива за вестник “ЗНАМЕ”

Проф. ВАСИЛ  ВЪЛЕВ, почетен гражданин на Търговище:

„Бях силно впечатлен…”

С удоволствие откликнахме на молбата да изпратим в.”Знаме” /последните броеве/ на проф.Васил Вълев, удостоен на 14 май-празника на града ни,  за почетен гражданин на Търговище. След като получил писмото, тези дни той ни се обади , за да сподели следното:” Впечатлен съм от всичко, написано във в.”Знаме” в последните два празнични броя, единият посветени на 14 май-празника на града, а другият-  на 24 май. Прочетох ги с огромен интерес и бих искал да кажа, че научих много неща за града, в който съм прекарал младежките и по-зрелите си години.Броевете са една актуална снимка на случващото се в моето любимо Търговище. Много стойностна е и книжката, посветена на Празника на града, от която човек научава много интересни неща. Благодаря Ви за това преживяване, поздравявам екипа на областния вестник и желая нови творчески висоти…”


Похвални думи за нашето „Знаме”

Отшумяха двата пролетни празника и в нашия град: Денят на Търговище на 14 май и Денят на славянската писменост, на българската просвета и култура – 24 май.

Тази година те преминаха не както в миналото- нямаше шумни шествия, концерти и гостуващи артисти,всички сме зависими от условията на извънаредната епидемична обстановка. И все пак те се състояха макар и онлайн с помощта на новите технологии- компютри, интернет, таблети и др. Но хората от моето поколение, които не са на ТИ с тези нови средства за масова комуникация бяха зарадвани с двата ни вестника „Знаме” и „Търговищки новини”, които публикуваха много интересни и посветени на двете важни събития материали.

Вестник „Знаме” излезе със специален празничен брой в навечерието на 14 май- Денят на Търговище, в който бе приложена и специално подготвена брошура. На нейните 16 страници бяха публикувани Програмата за честването на празника ни и обръщението на кмета на града д-р Дарин Димитров към гражданите на Търговище и общината с най-хубави пожелания. В брошурата има приложен и Списък на почетните граждани(които вече са 47) на града ни от 1915 год. до днес. Със портрети и техни творби са представени тазгодишните нови почетни граждани- Никола Маринов и Васил Вълев. Две страници са отделени и за „Мисионис”- нашият „Перперикон”, който ще привлече(надяваме се)много туристи, любители на археологията.

Със самостоятелни страници са представени емблематичните за Търговище „Борово око”, археологическата сбирка на Историческия музей, къщата-музей ”Никола Симов-Куруто”, двата православни храма”Успение на Пресвета Богородица” и „Свети Иван Рилски”. С прекрасни фотоси са представени и природните забележителности местността „Парка”, скалното образувание „Коня” и водопада в „Боаза”.

Приятно впечатление оставя стихотворението на Ирина Ризова „Песен за Търговище” и Химна на Търговище по стихове на Неда Антонова и музика на Ценко Минкин.

И всичко това е изработено на прекрасна хартия, цветен печат и различни шрифтове. Истинска радост за окото и душата.

В навечерието на деня на светите братя Кирил и Методий излезе и следващият брой на „Знаме”. И в двата броя е отредено видно място за поздравленията на нашите народни представители, кметове и отговорни държавни служители към гражданите. Но не са забравени и те – на въпроса „Обичам моето Търговище защото…” отговарят 10 души, подбрани на случаен принцип с най-ласкави думи за своя роден град.

На страниците и на двата празнични броя са намерили място да се представят чрез колажи от снимки наградени учители и ученици, Хаджи Ангеловата къща, Славейковото училище и други актуални материали. Подобаващо място  е отредено и за  представянето на новия роман на Неда Антонова „Безмълвие” в Р. Б. „Петър Стъпов”.

Не са забравени и нашите съграждани- мюсюлмани. За техния празник „Рамазан байрам” също е отделена цяла страница.

Общинският ни вестник „Знаме” всъщност се явява регионален за Търговищка област и макар че излиза с един брой седмично се стреми да отрозява пълно обществено-политическия, икиномически и културен живот в цялото му многообразие.

От сърце поздравявам екипа на в. „Знаме” както и всички негови сътрудници и читатели и им пожелавам все така успешно да се срещат на неговите страници с многообразието на нашето съвремие!

Стойка Теодосиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *