Първи случай на коронавирус и в област Търговище

Спешно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса свика днес – 09.05.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков. Повод за срещата бе първият регистриран случай на заразен с COVID-19 от област Търговище. Със заболяването е инфектиран мъж на 53 години от с. Зараево, община Попово. 

Заболелият е имал оплаквания в здравословното си състояние от средата на месец март, съобщи секретарят на РЗИ – Търговище д-р Марин Йовов. Тогава се оплаква от кашлица и болки в гърлото. В средата на месец април се появява периодично повишаване на телесната температура. Предприема самолечение, но не търси медицинска помощ. На 1 май е потърсил медицински фелдшер към групова практика. Предписано му е лечение и петдневна терапия. На 5 май усеща повишена температура и задух. На 7 май е потърсил специализирана медицинска помощ в Търговище. До областния град е пътувал заедно със съпругата си със собствен автомобил. 

След консултация с пулмолог е насочен за прием в отделението по вътрешни болести на МБАЛ -Търговище. Преди да бъде хоспитализиран са му направени 2 броя експресни тестове от различни видове. Резултатите са били отрицателни. Приет е за лечение във Второ вътрешно отделение на областната болница. В деня на приемането му е взета и проба за PCR-тест. След изследване в референтната лаборатория по вирусология при УМБАЛ “Света Марина” – Варна. Полученият в 20 часа на 8 май резултат е бил положителен. 

Към момента пациентът е в умерено увредено състояние – докладва управителят на лечебното заведение д-р Иван Светулков. Сега се наблюдава начална дихателна недостатъчност. От тази сутрин вече няма температура. Пациентът диша самостоятелно, като се подава допълнително кислород през маска. 

Карантиниран в отделението е персоналът, работил в периода от получаване на положителния резултат до момента. Предстои да се вземат проби на всички тях и контактните им лица.

Към днешна дата в отделението се лекуват още 7 пациенти. Те ще бъдат обслужвани от различен персонал. Създадена е организация за пълна изолация на пациента с COVID-19 и обслужващия го персонал.

МБАЛ-Търговище разполага с достатъчни количества лични предпазни средства. Работи се съгласно всички изисквания и препоръки за безопасност.

Днес са взети проби за PCR- тест на контактните лица от семейството на заразения пациент. Резултатите ще бъдат готови в началото на седмицата. Дотогава ще бъдат карантинирани в домашна обстановка. Направени са бързи тестове за коронавирус на всички контактни лица от обслужвалия го персонал в болницата.

Взети са мерки и спрямо работното място на съпругата на заразения – шивашка фирма в Попово, където тя е работила с около 30 души.

Информация за предприетите действия е сведена до кмета на Община Попово, кмета на с. Зараево и директора на училището в селото.

“Трябва да продължим с отговорност и дисциплина, за да не се допусне разпространение на заразата в региона” – заяви областният управител.

Г-н Стайков апелира гражданите на област Търговище да запазят спокойствие, но да спазват висока лична хигиена и обществена дистанция. “Въпреки че в страната, мерките се отпускат, необходимо е да бъдем високо отговорни към личната си безопасност и добро здравословно състояние” – каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *