Вирусът е своенравен, ние – също, но нека не се налага да разбираме кой повече!

За актуалната обстановка в Търговище към момента, разговарям по телефона с д-р Стела Георгиева, завеждащ инфекциозно отделение в МБАЛ Търговище и с д-р Снежана Димова –педиатър и инфекционист.  


-Д-р Георгиева, на първо място искам да попитам за отделението.  Оказа се, че много хора все още мислят, че то се намира в дъното на двора на болницата. 

Намира се, където беше бившето детско кърмаческо отделение, откъм спешната помощ, а не в старата сграда. Базирано е на първия етаж в лявата част на болницата, но входът е отделен – не се минава от централния вход, а откъм спешната помощ, където са линейките. Отделението е модерно и е оборудвано с всичко необходимо.

-Няколко думи за актуалната обстановка към днешна дата?

-Към днешна дата нямаме пациенти с COVID-19. Изпращаме ежедневно проби на съмнителни случаи, но до момента нямаме положителни доказани. С хирургичните  (бързите) тестове има един-два случая, показали положителен резултат, но повторната проверка във Варна показа, отрицателен. В момента пациентите са си вкъщи под карантина, без симптоми, но предвид това, че веднъж е показан положителен резултат, бяхме длъжни да пуснем за потвърждаване във Варна в референтната лаборатория. РЗИ наблюдават контактните пациенти и вече, ако има нещо съмнително, ще приемаме в отделението, но засега няма такива случаи.

 -Наистина ли този вирус е толкова своенравен ?

– За съжаление нямам опит, но това, което чувам и което чета, той е с дълъг инкубационен период, много заразен и трудно подлежи на лечение. Има си протокол, който се спазва при лечението – следене на показателите, антибиотично лечение срещу евентуална бактериална инфекция. Зависи от статуса на пациента – ако има придружаващо заболяване диабет, хипертония, някакво сърдечно заболяване, тогава задължително трябва да се пусне антибиотик. И при влошаване – дихателна реанимация 

-А БЦЖ-ваксината има ли отношение?

– А не, не, това са предположения. Но е факт, че в държавите, които са я прилагали, на този етап, не знам защо протича малко по-леко. Много фактори влияят. Карантината, която наложиха – също. Дано се запази още две-три седмици положението такова, за да може да се мине по-леко, имайки предвид състоянието на здравеопазването ни. А щом такива страни се огънаха, които имат много по-стабилна система и финансово гарантирана, кадри и материална база… 

– Колко легла сте отделили?

– Тринайсет са леглата. Вече след това Второ вътрешно е следващото отделение, което със заповед трябва да приема. Попово и Омуртаг също имат определени отделения, които са подали до министерството.Така че има капацитет, но по-добре е да не се ползва. Важното е да няма тежки форми, които са неуправляеми.

– Има ли вариант преболедувалите да си изградят имунитет?

-И това не е сигурно.

Много информация и на хората вече им писна да слушат, прекалено тягостно става, но като единствените инфекционисти в района нямаше как да не чуем и Вашето мнение, д-р Димова.

-Личното ми  мнение е като на инфекционист, но не работя в отделението, което ме кара да се въздържа да Ви дам конкретни отговори на въпросите. Моите впечатления в момента са, че обстановката не е за подценяване. Всички, които спазват указанията за карантината и предпазните средства мисля, че са до голяма степен защитени, а пазят и околните. Аз понеже на първо място съм педиатър, а после инфекционист, прави ми впечатление, че децата почти отсъстват от кабинета за прегледи.

-През януари и февруари минаха две грипни вълни. Тогава предимно децата бяха пациенти. Дали пък не го преболедуваха?

-Така беше, но тогава симптомите си бяха като за грипа – висока температура, болки в гърлото, кашлица. Високата температура е приоритет на грипния вирус. Сега отново е вирус, но не е грипен, а нов вид, който е непознат за света.

-Да попитам и вас: Наистина ли е толкова своенравен този вирус?

-Да, така е.

-С какво?

– За пръв път се запознах със симптоматика, която никъде другаде не беше описана. Загуба на вкус, на обоняние, коремни болки, разстройство, а скоро една моя позната, която е медицинска сестра в Испания ми сподели, че вече е положителна, макар че работи с лични предпазни средства. Мисля, че трябва да бъдем много внимателни и точни в изпълнението на предпазните мерки.

– Помага ли ни БЦЖ – ваксината, която примерно в Испания не е правена?

-Да, това е може би, което ни предпазва до известна степен. Поне така се обявява за момента, в допълнение към предпазването.

-Дали има вариант хората, които са го преболедували да са си изградили имунитет?

-Това е най-доброто. Но ако вирусът мутира.

-Има ли такава вероятност?

-Дано да не мутира!

-А при нас нали все още няма положителни?

-Да, няма. Това мога да твърдя със сигурност. До момента нямаме изолирани положителни, което е много добро за нашия район.

-И, ако ми позволите, да завършим с малко хумор: А дали нямаме заболели, защото ни пазят и Господ и Аллах, както се шегуват в интернет пространството?

-Ще Ви отговоря и аз в кръга на шегата: в Търговище и Разград ракията е най-качествена, затова.

Пожелаваме си дано разговорът ни да няма продължение във вече променена обстановка.                                                                                      Маргарита Зидарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *