Засилен контрол и проверки в областта за великденските празници в условията на епидемиологична обстановка

Традиционно и тази година в ОД МВР-Търговище е създадена необходимата организация за гарантиране на сигурността на имуществото и безопасността на гражданите по време на един от най-светлите християнски празници  – Великден.

В районите на църквите, в които ще се проведат празнични богослужения, ще има засилено полицейско присъствие, като дежурните екипи ще осигуряват спазването на обществения ред и на въведените противоепидемични мерки.  От дирекцията напомнят на гражданите, че е необходимо засилените мерки, разпоредени със заповеди на министъра на здравеопазването с цел ограничаване разпространението на пандемията COVID-19 , да се спазват стриктно. По време на църковните служби миряните трябва да са на отстояние един от друг поне от 1,5 м, и да носят предпазни маски. Ще се осъществява активен контрол с цел недопускане струпването на групи от  хора на едно място. Граждани, които имат и най-малките признаци на здравословно неразположение, следва да се въздържат от посещение в  православните храмове.
        Служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“–Търговище са проверили относно спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност 23 християнски храма в областта. При проверките почти не са констатирани нарушения на противопожарните изисквания с едно изключение – в една от църквите са установени две нарушения,  като органите на ПБЗН своевременно са изготвили предписание за тяхното отстраняване. Дадени са указания на църковните служители за ограничаване на предпоставките за възникване на пожари в тези обекти. От дирекцията напомнят отново някои от основните противопожарни изисквания към гражданите при такива случаи, а именно: да се поставят горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки и на разстояние от горими материали; да се употребяват свещи на недостъпни за малки деца и домашни любимци места; да се пазят косите и дрехите при палене на свещи; когато се излиза от вкъщи, хората да се убедят, че не са оставили горящи свещи; абсолютно е недопустимо безразборното изхвърляне на горящи свещи и клечки кибрит.

И по време на великденските празници полицейските органи ще осъществяват засилен контрол по отношение на спазването и наложените ограничения, касаещи пропускателния режим, на изградените 5  контролно-пропускателни пункта на входно-изходните пътни артерии на гр. Търговище. Предвид очакваното интензивно придвижване на пътници с влакове е създадена организация за опазване на обществения ред в навечерието на празниците и по време на самите тях във влакови състави и в районите на жп гарите в областта.

От ОДМВР-Търговище призовават гражданите да не предприемат пътувания, които не са належащи, и не са свързани с основателни и неотложни причини и ги призовават предвид настоящата епидемиологична обстановка по възможност в празничните дни да останат по домовете си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *