Срещу коронавируса ние сме заедно, работим координирано и съвместно

В борбата срещу коронавируса ние сме заедно, работим координирано и съвместно при стриктна организация и ред

Това казаха на брифинга днес кметът д-р Дарин Димитров, областният управител г-н Митко Стайков и директорът на ОД на МВР ст.комисар Николай Ненков.

Как област Търговище се справя с инзвънредното положение-в отговор на този въпрос бе свиканата днес, в неделя, пресконференция в обедните часове в сградата на Община Търговище. За актуалната ситуация в борбата с коронавируса говориха кметът д-р Дарин Димитров, областният управител г-н Митко Стайков, директорът  на ОД МВР ст.комисар Николай Ненков и началникът на РУ на МВР гл инспектор Иван Александров.

Когато нашите съграждани са по-информирани, те са и по-спокойни, затова чрез Вас, медиите, държим те да бъдат уведомени за мерките, които ние, съвместно с  областния управител и началника на ОД на МВР предприемаме за овладяването на ситуацията с коронавирус инфекцията-така започна градоначалникът д-р Д.Димитров и апелира към младите хора, към младите наши съграждани, че ако те искат да има 24 май, да има абитуриентски балове, нека  да спазват съответните инструкции. Защото всичко зависи от нас, от нашата колективна отговорност, в момента са тежки дни, черни дни, нека да бъдем заедно. Защото човек е силен, когато се вслушва в мъдростта около себе си,каза още д-р Димитров.

Дисциплина, дисциплина и самодисциплина-това сега трябва да е главното пред всички нас, каза областният управител г-н Митко Стайков за ситуацията, която той оцени като добра-до този моментняма регистриран с коронавирус в Област Търговище.Той подчерта, че в борбата срещу коронавируса са обединили усилия служителите от МВР и тези от АПИ, както и всички други институции, спазват се указанията и изискванията засега, затова и резултатът при нас е добър. Стана ясно, че карантинираните на територията на област Търговище са  157души ,около 100 са на територията на Община Търговище. Всички те се наблюдават от съответните органи, взети са всички необходими мерки .

Целта е да не се допусне заразата да се разпространи и в Търговищко, каза комисар Н.Ненков, който уведоми, че в отговор на инструкциите, вече на територията на Търговище са изградени 5 контролно-пропусквателни пункта.  От утре пропусквателният режим се затяга. Той прочете съдържанието на Декларацията, която влиза в сила от утре/ тя може да се изтегли от Интернет/. Той отправи призив да се спазват съответните инструкции- да няма излишни пътувания, те да се предприемат само когато има нужда. Комисар Ненков каза още , че в МВР са наясно с движението на гражданите- от митницата до съответното селище- кой влиза, кой излиза, контролът е налице и засега те се справят при изключителна организация и ред.

Началникът на РУ гл.инспектор Иван Александров  информира за съставените 18 акта на лица, които нарушават реда като най-често  се струпват пред хранителни магазини, на кафе или на бира.Нужно е гражданите да осъзнаят, че при спазването на инструкциите и мерките  не става въпрос за нарушаване на човешки права, а за опазване на здравето на всички ни, че това са само временни мерки, за да не се допусне заразата да се разпространи. 

Кметът д-р Димитров огласи промените в общинската транспортна схема както следва: курсовете по линията  Търговище-Омуртаг ще се изпълняват от 11 00 ч., 13 00 и 17 00 ч. Към Попово втобуси ще тръгват в 7 00 ч., в 12 00 ч. и в 16 00 ч. Курсовете към Варна ще са от 8.20 ч. и 14.50 ч.Той отправи призив към кметовете по села -да се проверяват хората, които са в карантина. Да се направят списъци на възрастните хора и на самотноживеещите, да се разберат техните нужди  от храна и лекарства. Създадена е съответната организация, посочени са телефони в Община Търговище, на които могат да се подават сигнали , за да се отговори на нуждите на старите хора.“Следим ситуацията, имаме създадена организация за действие, в готовност сме да разпоредим нови, по-строги мерки“-каза д-р Димитров.

На пресконференцията д-р Димитров оповести и радостната новина, че в Община Търговище е постъпило дарение от гражданин на Пазарджик в размер на 10 000 лв. за дизинфектанти и предпазни  маски . В момента се очаква още едно голямо дарение за болницата и за Община Търговище.

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *