120 лица, поставени под домашна карантина в Търговищко

Проведе се заседание на Областния медицински съвет за борба с коронавирус инфекцията в област Търговище. В срещата взеха участие представители на общините в състава на областта, РЗИ, РЗОК, ОД МВР, РУО, БЧК, болниците в Търговище, Попово и Омуртаг и др.

Заседанието бе ръководено от областния управител г-н Митко Стайков, като целта бе да се координират мерките на всички ангажирани институции за недопускане навлизането на короновисната инфекция. „Важно е да работим активно и в синхрон, за да преодолеем опасността” – призова институциите областният управител.

От РЗИ – Търговище обобщиха, че в област Търговище към днешна дата има общо 120 лица, поставени под домашна карантина. Най-често жители на областта се завръщат от Германия (59 лица), Нидерландия (20 лица), Франция (9 лица), Италия (6 лица) и т.н. „Към този момент няма гражданин на област Търговище, диагностицирани с COVID-19” – заяви д-р Мариян Кючуков – зам.-директор на РЗИ. По негови думи, от жители на област Търговище са били изпратени 25 проби за изследване за наличие на коронавирусна инфекция. Пробите са предоставени на референтна лаборатория. Специалистите на РЗИ – Търговище заявиха, че комуникацията между граничните власти и службите в Търговище е на много добро ниво, което позволява предприемане на навременни действия, спрямо завръщащите се от чужбина граждани.

Директорът на ОД МВР – Търговище ст. ком. Н.Ненков докладва, че служителите на реда са ангажирани с превенция, по отношение на безпричинното разхождане на хора в градовете и малките населени места в областта, като се следи струпване на граждани в паркове, по детски площадки, пред търговски обекти и др. При установяване на такива лица, същите биват незабавно предупреждавани за предприетите мерки, като биват приканвани да останат по домовете си.

Общинските кметове докладваха, че основен проблем се явяват  хората, които масово се връщат от чужбина и не спазват карантинния период. Заедно с кметовете по населени места и полицейски служители ще се следи за стриктното спазване на разпоредбите срокове за 14-дневен престой в домашна изолация. Бяха представени изпълнените към днешна дата дейности по дезинфекция на обществени пространства, паркове и т.н. Бяха коментирани и последващи действия спрямо гражданите, които не спазват указанията за ограничаване на контактите, съблюдавайки заповедта на Министъра на здравеопазването. Кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров заяви още, че са поръчани за изготвяне първоначално 200 бр. стикери, с които да бъдат обозначавани домовете на поставените под карантина жители на общината, с цел недопускане на външни лица в обитаваните от тях жилищни сгради.

Директорите на болничните заведения се обединиха около становището, че на този етап имат необходимите количества лични предпазни средства и препарати за почистване и дезинфекция. Постъпило е дарение от местна фирма на инфузионен апарат за нуждите на МБАЛ – Търговище, както и за предоставени предпазни маски и очила за медицинския персонал в болниците. Предложено бе да стартира кампания за набиране на доброволци, които да подпомагат медиците и охраната в лечебните заведения, социалния патронаж при раздаването на храна, както и при нужда за закупуване на лекарства и продукти от първа необходимост за възрастни хора. Тук активна роля по набирането ще има БЧК.

Директорът на РЗОК – Търговище г-н Емил Стоянов акцентира върху въведената от Националната здравно-осигурителна каса облекчена организация за отпускане на лекарства. За утвърдени протоколи, изтичащи в периода до 16.04.2020 г., които не изискват промяна на терапевтична схема, ще бъде направено служебно продължение в информационната система на НЗОК за срок от един месец, считано от датата, до която е валиден всеки конкретен протокол. Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без предоставяне на рецепта. Отпускането ще се извършва само в аптеки, където е извършено последното отпускане по дадена рецепта, съобразено с последните вписани в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти – обясни още г-н Стоянов.

„Към момента всички институции работят в синхрон и спазват указанията на Министерство на здравеопазването. Това трябва да продължи. Само с координирани действия ще успеем да ограничим разпространението на инфекцията в страната” – заяви категорично областният управител.

Г-н Стайков предложи заседанията на Областния медицински съвет да се провеждат дистанционно – неприсъствено, за да се ограничи събирането на много хора на едно място, с цел превенция срещу вируса. Заседанията на Съвета ще се осъществяват посредством софтуерна комуникация. При настъпване на извънредна необходимост, Съветът ще бъде свикан незабавно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *