Да създаваш красота

По повод ОСМИ МАРТ  в.”Знаме” реши да Ви срещне с една интересна, реализирана на професионалното поприще жена – г-жа Христалина ХАЛАЧЕВА- втори мандат административен секретар в Община Търговище. Една жена-изключително енергична, креативна, инициатор на различни градивни идеи в различни сфери на обществено-политическия живот, тя е в основата на решаването на редица проблеми на Община Търговище. Отскоро оглавява и направление „Култура”- секторът, където общината ни има безспорни духовни достижения в национален и международен мащаб.

– Г-жо Халачева, взимаме повод от вчерашния Осми март, за да  Ви попитаме – каква е емоцията като отношение, която Вие изпитвате към този празник?

– Хубаво е да има празници, виждаш едно отношение на хората, но още по-добре би било да не бъде само в един ден от годината. Лично аз приемам като голям празник свързан с жената Благовещение, тъй като това е най–голямата и велика емоция, да създадеш живот.

– Кой успех в личен и в обществен план през последните месеци бихте откроили, който Ви е донесъл най-голямо човешко удовлетворение?

– Какво значи успех…за мен всяко нещо, дори дребничко, което си постигнал, е успех, стига да ти носи удовлетворение. Да помогнеш на някого, който дори само да ти се усмихне, успех е да намеря време и да се срещна с приятел, да поговорим на по чаша ароматно кафе. Щастлива съм, когато близките ми са здрави, когато имаме хармонични отношения.

– Как преминава един ден на административния секретар?

– Сутрин в 7.45 часа съм на работното си място, всеки ден дежурният по община докладва за сигнали, жалби и други проблеми, постъпили в Общината и след това започва ежедневната програма. За това време няма един ден, който да си прилича с друг. Срещи, хора с проблеми, служители, поща, телефонът звъни почти непрекъснато и не усещаш кога е минал работният ден, та и след него. Често работният ден продължава до късно вечерта, особено когато има някаква ситуация. Опитваме се да решаваме повечето въпроси в кратък срок. По принцип съм прям човек и не обичам да давам празни обещания, когато не мога да ги изпълня. Това не се харесва на много хора, но за мен така е по-честно.

– Какви по-мащабните цели, които  си поставяте в областта на културата?

– За културата има много неща, които планирам: Първата ми мисъл е да се организират различни благотворителни инициативи, с които да се подпомогне ремонтът на изгорялата на 29.01.2020 г. зала на читалището, която е една от най-хубавите и с добра акустика зала в Търговище. С общи усилия бихме се справили. Не на последно място е създаване на правила за формиране на общински фонд „Култура“, нова наредба за символиката. Тъй като културата и туризмът вървят ръка за ръка, ми се иска да превърнем Търговище в такъв културно-туристически център. За мен е важно да се раздвижат и културните институции, като на първо място ще настоявам да си създадат организация на удължено работно време и възможност за посещения на граждани и в почивните дни. Мисля, че те не са чиновници, с работно време от 8 до 17 часа. Те са културни институти и следва гражданите да имат достъп до тях. Освен културния календар, който правим месечно, ми се иска да се организират и такива събития, които показват нашите забравени традиции, занаяти и др.

– С поглед  към  подготовката за Традиционния пролетен търговищки панаир, какво ново тази година?

– За Традиционния пролетен търговищки панаир мога лекичко да открехна завесата. Попитахме гражданите на Търговище какво искат да видят и чуят. Мога да споделя, че част от техните желания ще се окажат възможни. Обещавам една седмица, изпълнена с много музика, танци и пролетно настроение. Освен това, много активно работим за разширяване на инициативите на т.н. Алея на занаятите, на която ще има много изненади и за малки, и за големи.

– Каква бихте искали да видите Община Търговище след 4 години?

– Една модерна и иновативна Община, с чисти и зелени улици, обновени паркове и усмихнати хора.

– И накрая – какво е хобито и какво рисува напоследък жената с пристрастие и интереси към изобразителното изкуство?

– Рисува настроение, един ден слънчево и топло, друг път намръщено и сиво. Обичам да рисувам море и безкрая му, с лодки, които гонят вълните. Обичам да рисувам цветя, пеперуди… Понякога правя картички, албуми и всякакви такива неща. Това ми е начин на духовно пречистване и отмора – да си доставиш удоволствието да създадеш красота.

Интервю на Деяна Вълчева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *