Браво! на младите ботевци за драматизацията на глава от „Под игото”

Отбелязването на Националният празник Трети март за Първо основно училище „Христо Ботев” –Търговище премина и под знака на една вълнуваща проява- драматизацията на глава от романа „Под игото”. В  продължение на два месеца тук усилено репетираха отделни сцени от непреходния Вазов роман . Благодарение на  класния ръководител на VІ-а клас Йорданка Жечева и Деница Любомирова- преподавател по бълг. език и литература, ст.учител,  децата бяха мотивирани и приобщени към атмосферата на тази велика българска книга-най-четеният роман на ХХ век.  Представленията минаха прекрасно.

Вълнуваща драматизация по глава от Вазовия роман „Под игото“ на Иван Вазов представиха в навечерието на Националния празник Трети март ботевски възпитаници пред своите учители.
На сцената в Актовата зала на учебното заведение оживя част от сюжета на любимата за поколения родолюбци най-българска книга, избрана в класацията на БНТ за най-четения български роман на XX век.
Учениците от VI а клас (кл. ръководител г-жа Йорданка Жечева) представиха главата „Представлението“, включена в учебната програма по литература. Именно анализационните наблюдения върху сюжета на тази част от Вазовата творба предизвикват желанието на учениците да я драматизират.
Интересът на младите хора е провокиран от преподавателя им по български език и литература – г-жа Деница Любомирова, ст. учител. Под нейно ръководство, в продължение на два месеца, шестокласниците усилено репетират отделните сцени, разучавайки колоритните реплики и поведението на Вазовите герои. Учениците са мотивирани да се справят със сериозното предизвикателство, защото уважението към ценностния свят на великата българска книга е водещо, както и желанието за разкриване в една нова, различна светлина.
И наистина, публиката в залата, имаше възможност да се наслади на чудесни актьорски превъплъщения от страна на възпитаниците на г-жа Любомирова. Драматизацията ни потопи в автентичната атмосфера на най-българското време – възрожденската епоха и подготовката на Априлското въстание. Декорите, реквизитът и костюмите бяха издържани изцяло във възрожденската стилистика и любителския театър.
Зрителите в Актовата зала станаха свидетели на събуждащия се за свободата български дух чрез знаменателни събития и слова. Благодарим на учениците от VI а клас и на г-жа Любомирова за това, че в навечерието на Трети март ни върнаха към изконно родното!
Представлението на ботевските възпитаници ще бъде изнесено и пред родителската общност. Това ще се случи на 04.03.2020 г., от 18.00 ч., в Актовата зала на I ОУ „Христо Ботев“. Очакваме Ви, уважаеми родители!

Галина Станчева, главен учител

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *