Георги Андонов, билкар: Огромна радост е да видиш човек, на който си помогнал

Георги Добрев Андонов е на 73 години. Роден е в най-китното село на Община Антоново- Пиринец, в семейство на преселници от с. Градево, Симитлийско,  но от дълги години живее и работи в гр. Омуртаг. Дългогодишен, правоспособен билкар. Член на съюза на билкарите.

Страстта и любовта към билкарството

В моето село Пиринец имаше две жени, които доживяха достойната възраст 103 г. И до сега си спомням баба Станойка, която до последните дни от живота си ходеше за вода с една трилитрова стомна, далеч от Пиринец до една канара, където имаше чешма. Когато я питах защо ходи толкова далече за вода, тя ми казваше: Она, тая вода, ке фане стотако. И тя наистина го хвана, че и надмина „стотако”. Тя се занимаваше и с народна медицина. Тя беше врачката, тя беше акушерката.. всичко. Веднъж си бях наранил крака и се получи неприятен абсцес. Дядо я повика и тя дойде с една кошница, пълна с всевъзможни мазила и шишенца. Дезинфекцира мястото с ракия, почисти раната, намаза я с някакъв мехлем и аз на другия ден пак си търчах по поляните край село. От тогава почнах да се интересувам от народна медицина. Все я питах за разни неща, а тя не криеше нищо, казваше ми всичко. В нашето село през лятото пристигаше великия народен лечител Петър Димков. Той идваше на гости при негови познати- дядо Салтир и баба Тонка, също билкари. През зимата те живееха в София, но през лятото си идваха в Пиринец. Той беше уникален човек. Често ни събираше нас децата, и ни обясняваше коя билка как мирише, с коя какво се лекува. Тогава, макар и хлапе, разбрах, че народната медицина е нещо сериозно. Вследствие на тези негови „лекции” се запали искрата в много от моите връстници. В резултат на това с. Пиринец  даде на България професора по история на народната медицина и фитотерапия  Минчо Георгиев  и още половин дузина билкари.

За доверието в билколечението

Билкарството не се учи в никое учебно заведение, макар че не би било лошо, за обща култура, хората да имат поне някаква представа. Познанията се предават от човек на човек, както беше при мен и баба Станойка. От време на време „специалисти” я плюят и мачкат. Много пъти съм си задавал въпроса: Защо не се отнасят по тоя начин към тибетската медицина? Аз мисля, че нашата народна медицина с нищо не е по-слаба от нея. Но тибетската е световно доказана и нея никой не я оспорва и тъпче. Някои хора, може би имат основание да отричат нашата народна медицина, защото в последно време се появиха много „лечители”. За това моят съвет е когато отидете при такъв лечител да попитате, кой стои зад гърба му. Има ли документ за правоспособност.. Побеснявам, когато видя как някой злоупотребява със здравето на хората и върши търговия.

Билките са като малко дете

Трябва много внимателно да се подхожда към билките. Те са като малко дете. Особена при сушенето и брането. Билката се бере, когато е максимално разцъфнала. Тогава тя е полезна и има ефект. Сушенето също е много важно, защото те трябва да се сушат при определена температура. Корените се сушат по един начин, листата по друг. Много пъти съм виждал букети от билки, навързани със сезал или тел под сайванта. Минаващите коли ги одухват с газовете си, всичкият прах полепва по тях, а всичко това ги прави безполезни. Наскоро гледах как работи един прекупвач на билки за фармацевтичната промишленост. Билките бяха разстлани на една асфалтова площадка и ги обръщаха с вилите. Слънцето ги пече цял ден, а те трябва да се сушат на сянка. По този начин те губят поне 50% от лечебните си свойства. Във фармацевтичните заводи определят процента на полезност и извличат необходимите им компоненти, това за тях не е фатално. При билкарството обаче това е недопустимо. Аз работя с билки, които закупувам от нашата лаборатория в Габрово. Там лаборанти изсушават и следят за влажността на билките и при мен билката идва със спецификат,  така че аз съм сигурен в билките с които работя. Веднъж гледам на един пазар накачени букети с билки и надписи „За жлъчка”, „За черен дроб”. Питам го, това подправки за пържене на черен дроб ли са. Не, това били билки за лечение на черен дроб. Да, но медицината е открила, че по черния дроб има 65 заболявания. И какво по-точно лекуваме с тая билка? За това и моя съвет е: Не купувайте от случайни хора билки, по-добре си ги купете от билковата аптека.. Те не само че няма да ви помогнат, но може и да ви навредят.

Как се придобива сертификат за билколечител

Аз съм член на Съюза на билкарите в България. Както казах, преди това се занимавах с народна медицина. През 2000 г. Председателят на Съюза на билкарите в България беше Емил Елмазов, лека му пръст, ми предложи да кандидатствам за член на Съюза в гр. Габрово. Това беше чест за мене. Явихме се 12 човека на изпита и бяха приети само двама. Изпитваха ни фитотерапавти и си спомням, че на мен ми се падна косопад, разширени вени и хемороиди. Издържах изпита и от тогава съм член на Съюза на билкарите и Лицензиран билкар. В момента в България работят около 30-40 професионални билкари. Иначе почти във всяко село има един дядо или една баба, които въртят някакво отвесче и… Членството в тоя съюз ми е дало едно допълнително самочувствие и увереност, че мога да бъда полезен. От друга страна, това ме и задължава, защото аз не мога да давам празни надежди на хората, особено когато става въпрос за тяхното здраве.  Трябва да си наясно с диагнозата, която са му дали медиците. А диагнозата, за да започне лечение с билки трябва да е много точна и ясна. В момента аз знам двама човека в България, които се занимават успешно с ирисова диагностика, която е в основата на билколечението. Албена Добрев от с. Ковачев, Великотърновско, и академик Никола Хлебаров.

Има ли приемственост в този занаят

Това е за мен една болна тема. Няколко пъти съм се опитвал да предам своите познания и умения на млади хора. От много време търся един млад човек, на когото да предам всичко научено. До тука са идвали 4-5 човека и…нищо. Последно идва един и първата му работа беше да ми каже, че снощи е пил 3 големи мастики и нещо му пуши главата. Втората му работа бе да запали една цигара и да ме запита, каква е далаверата в цялата тая работа. Тук далавера няма. Когато нямаш сърце, а търсиш далавера, няма как да стане твоята работа.

Какво лекува Георги Андонов

Ще спомена само най-често срещаните заболявания: Едни заболявания се лекуват с мехлеми: трудно зарастващи гнойни рани, екземи, кървящи и болезнени хемороиди. Други  като косопад, мигрена, синузит, ревматично мускулни и ставни болки, разширени вени се лекуват с етерични масла. Пластирите лекуват дископатия, шипове, плексит, ишиас, нощно напикаване, Билки и билкови смеси: артрит, бъбречни и белодробни заболявания, простатит, както и лечебни растения, ползвани при заболявания на жената. Някои от рецептите са заимствани от тибетската народна медицина с приложение на диворастящи и култивирани лечебни растения разрешени за ползване от МЗ.

Това е Георги Андонов. Човек който е свързан с природата и вярва, че ние като нейни деца бихме могли да намерим своя лек именно при нашата майка. Необходимо ни е само вяра и търпение. И такива хора, като него. А за тия, които искат да се свържат с билкаря, то могат да сторят това на телефон 0895 111 148

ЙОРДАН МИНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *