Заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата

На 30.01.2020г., се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, ръководено от областния управител г-н Митко Стайков.

В заседанието участваха г-жа Анжелина Тотева – заместник-председател на Държавната агенция по безопасност на движение по пътищата, както и д-р Милен Марков и г-н Тошко Верзилов – експерти в Агенцията.

Членове на Областната комисия са представители на общините, ОД на МВР, РДПБЗН – Търговище, ОО „Автомобилна администрация“, Регионално управление на образованието, Областно пътно управление, Център за спешна медицинска помощ, Регионална здравна инспекция, Български червен кръст и СБА.

Всички членове представиха отчет за извършеното през 2019 г., както и план-програма за 2020 г.

Според данни на ОД на МВР, докато в повечето региони в страната по-голяма част от тежките инциденти настъпват в населените места, област Търговище се характеризира с обратната тенденция. Над 65% от тежките инциденти в областта през 2019 г. са настъпили извън населените места, основно от транзитно преминаващи през региона превозни средства. „Тенденцията ясно показва къде трябва да съсредоточим усилията си през 2020 г. – повече контрол и превенция на републиканската пътна мрежа в областта“, подчерта Анжелина Тотева. През изминалата година на територията на областта са били идентифицирани два участъка с концентрация на пътнотранспортни произшествия, които са били допълнително сигнализирани – както с шумяща маркировка, така и с пътни знаци. Участъците се намират в местността „Боаза“. Наблюдава се повишаване на траспортните произшествия край с. Камбурово, община Омуртаг.

Статистиката сочи, че през 2019 г. в област Търговище са регистрирани 55 тежки пътно-транспортни произшествия, с 18 убити и 62 ранени граждани. В сравнение с 2018 г. се наблюдава намаление на тежките ПТП с две, но увеличение на убитите граждани с четирима. За периода са регистрирани и 405 ПТП с материални щети.

Лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ са оказали съдействие на 167 лица, пострадали при ПТП, от които 147 възрастни и 20 деца.

Акцент се постави върху съществуващия „остров“ на пътното платно до с. Божица, община Антоново, който създава проблем на водачите и е предпоставка за ПТП. Институциите ще предприемат в кратък срок мерки за неговото премахване.

Друг съществен проблем, който се обсъди е незадоволителното качество на курсовете за придобиване на правоспособност за управление на МПС. От Държавната агенция посочиха, че специално назначена работна група разглежда проблема.

Обърна се внимание и на темата с облеклото на децата през тъмната част на денонощието. Препоръчва се родителите да поставят светлоотразителни елементи върху дрехите и ученическите раници.

Докладът за 2019 г. и план-програмата за 2020 г. ще бъдат публикувани на сайта на Областна администрация – Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *