АРТ ТЕРАПИЯ С ХУДОЖНИЧКАТА НЕЛИ ДИМИТРОВА

Симона Тонкова – от три години собственик и управител на ресторант „Касъровата къща”, превръща популярната механа в гостоприемно място за културни събития. Тук  Георги  Тошев  представя книгите си, а  Иван Звездев споделя кулинарните си умения. Сега идеята е „Релаксирайте и открийте твореца във вас, докато се наслаждавате на една антистрес терапия с чаша от специалната ни селекция вина!” Над 20 дами на различна възраст приеха предизвикателството. Така нещо отдавна популярно в света, се превърна в новата арт терапия за Търговище.

За Нели Димитрова целта е удоволствието, релакса след изпълнения със стрес работен ден. Цветовете действат енергийно върху възприятията, психиката, състоянието на нервната система. Децата преди да овладеят формата,  изразяват емоциите си чрез цветовете. Възрастният с годините забравя своята спонтанност, умението да се абстрахира от заобикалящата го среда, да се самовглъбява и изразява себе си чрез творчество. Арт терапията по своеобразен начин събужда детето у нас и ни прави по-креативни, повдига тонуса, освобождава от напрежението. Рисуване върху платно, стъкло, коприна са малка част от провокациите към творческото усещане  на участниците. Два пъти в месеца ресторант „Касърова къща” ще устройва за почитателите на изобразителното изкуство арт терапия с Нели Димитрова. Първият успех вече е налице – грейнали усмивки, светнали очи и много смях. Приключението продължава!

Коя е Нели Димитрова?

Тя е родена в Попово, живее в Търговище, но картините ѝ обикалят света

Дубай, Пакистан, Италия, Германия, Малайзия са само някои от „дестиациите” на нейното творчество.  2019 година донесе на твореца Нели Димитрова международни награди, популярност, удовлетворение. Удocтoeнa е cъc cпeциaлнaтa нaгpaдa oт Tpиeнaлeтo във Bapнa  „Дyxът нa aĸвapeлa”. Във второто издание вземат участие 375 художници  от 64 държави. Тя е единствен български художник, отличен в международния онлайн арт конкурс в Малайзия. Участват художници от 46 страни. В раздел „Флора” са наградени петима участници от Финландия, Тайван, Испания, Русия и Нели Димитрова от България. Изминалата година е вълнуваща и с участието ѝ в Нощта на музеите в Бремен Хафер /Германия/ с над 20 авторски творби – акварел и  рисуван порцелан, както и с цялостна изложба на възпитаниците от нейната школа.

Школа Артея

Творби ѝ обикалят света. Учениците ѝ са познати в Япония – два пъти носители на Супер златни медали, в Полша, Русия, Чехия. От Международния конкурс в Македония – носители на седем Златни четки – златен медал, който се присъжда като колективна награда. Повече от 20 нейни ученици учат архитектура и дизайн в Англия, Дания, Китай, Санкт Петербург. От Международния младежки фестивал за акварел в Пловдив са наградени 10 ученици от школата. Авторитетът и  широка популярност налагат нейното разрастване и създаването на филиали във Варна, Попово и Омуртаг.

Педагог, ръководител и твореца

За Нели Димитрова всяко изкуство е занаят, чиито тънкости трябва добре да се овладеят. Педагогът участва в работата на ученика и като творец, и като професионалист, а това означава непрекъснато самообразование и самоусъвършенстване. И преди всичко Любов – към изкуството, към професията, към децата. Само така се преодоляват  умората и рутината и се работи за бъдещето.

Ирина Стефанова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *