Областният управител се срещна с швейцарски инвеститори

Митко Стайков бе домакин на работна среща със зам.-министъра на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, г-жа Елка Станчева -началник на РУО Търговище и нейния екип, управителя и производствения директор на „ТЕРЕМ-Хан Крум“ ЕООД гр. Търговище, директорът на Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище и представители на един от най-големите световни производители на колесни бойни машини Дженерал Дайнамикс Юръпиън Ленд Системс /General Dynamics European Land Systems/.

Целта на срещата бе разглеждане на възможностите за сътрудничество с Дженерал Дайнамикс и заявеното от тях намерение да организират дуална система на обучение в Търговище.

Г-н Стайков благодари на представителите на чуждестранната фирма  за намерението им да правят бизнес в България и по-точно в Търговище.

„Всяка една инвестиция е ценна, защото повишава доверието в България и означава по-добри доходи за хората. Убеден съм, че инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето на България. Щастлив съм, че от една страна реалният бизнес  е готов да инвестира в подготовката на квалифицирани кадри, а от друга – да гарантира сериозна реализация и за учениците,  трупали опит в дуалните паралелки“, каза областният управител.

„Това е трета среща с Дженерал Дайнамикс  и се радвам, че днес сме на терен с „Терем Хан Крум“ и Професионалната гимназия. Считам, че проектът ще има устойчиви резултати за развитието на дуалното образование. Професионалната гимназия има доказани традиции и с оглед на специалностите, които могат да се разкрият, изборът е успешен”, заяви зам.-министър Михайлова.

От своя страна г-жа Елка Станчева изрази готовността  на регионалното управление за подкрепа при подбор и формиране на специалностите. През тази учебна година в област Търговище има две паралелки с дуална форма на обучение – в ПТГ „Цар Симеон Велики” гр. Търговище и в ПГТЛП гр. Попово.

В хода на срещата г-н Друмев – управител на „ТЕРЕМ-Хан Крум“ ЕООД Търговище, подчерта, че за бизнеса е от голямо значение да се изграждат специалисти, които са придобили практически знания и умения.

Представителите на швейцарската фирма споделиха, че от 2014 г. посещават България  и търсят фирми с високи стандарти на производство. Според тях, почти всички компании са изправени пред едно споделено предизвикателство – да намират добре подготвени и квалифицирани кадри.

По време на срещата, регионалните бизнес мениджъри на General Dynamics European Land Systems (GDELS) обсъдиха редица възможности за сътрудничество, съвместна работа и изграждане на дуална паралелка във ПТГ „Цар Симеон Велики“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *