25-ма петокласници от Детското полицейско управление гостуваха на служителите на РУ-Търговище

25 момчета и момичета от пети „в“ клас във II СОУ „Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище, които са доброволци от втория випуск на Детското полицейско управление, днес гостуваха на служителите на РУ-Търговище.

Водени от своя класен ръководител г-жа Цветелина Кирилова, те за пръв път влязоха в сградата на управлението, за да проведат тук своето поредно занятие в рамките на обучението си по превантивната национална програма.

        Техни домакини бяха: ст. инсп. Кирил Кирилов, началник на група „Териториална полиция“ в РУ-Търговище, и колегите му: полицейски инспектор Геньо Богоев и младши полицейски инспектор Михаил Маринов, обслужващи района на училището, в което учат петокласниците. В занятието участва и гл. инсп. Станислав Станков от отдел „Охранителна полиция“ в ОД МВР-Търговище, който е областен координатор по реализиране на програмата „Детско полицейско управление“ в дирекцията.

Гостуващите ученици разгледаха помещението за настаняване за деца, на които се оказва полицейска закрила. Те се запознаха и със служителя от оперативната дежурна част на управлението и научиха, че там дежурни има по всяко време на денонощието, всеки ден в годината. Припомниха си и телефона, на който всеки може да позвъни, ако е потърпевш или свидетел на престъпление или закононарушение – тел. 112. Учениците получиха възможност да разгледат и помещението, в което извършителите на престъпления провеждат срещите си със своите защитници – адвокати.

        Старши разследващ полицай Милена Янева накратко ги запозна с работата по разследване на всяко престъпление, и очерта  основните действия, които се предприемат в хода на досъдебното производство.

Служителите на реда показаха на децата полицейската униформа и нейните атрибути, както и помощните средства, които служителите на МВР използват в регламентирани от закона случаи – стоп-палки, каски, щитове, бронежилетки, светлоотразителни жилетки. Децата видяха и как изглеждат символните знаци, с които служителите на реда се легитимират пред гражданите – полицейска значка и полицейска служебна карта. Темата очевидно вълнуваше гостуващите малки приятели на полицаите – те зададоха много въпроси, свързани с полицейската професия, на които получиха изчерпателни отговори. Например – за различията в работата на служителите в различните полицейски звена, за това какво означават звездичките и лентичките върху полицейските пагони, дали домакините им са участвали в преследване на закононарушител и доколко то прилича на това от филмите.

Вече извън управлението те с интерес разгледаха патрулния полицейски автомобил, като особено любопитно за тях бе това, което го отличава от останалите автомобили – специалната звукова и светлинна сигнализация. Обяснено им бе какви са действията на служителите на реда при извършване на полицейска проверка и при необходимост от при принудително спиране на автомобил на пътя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *