55 маломерни паралелки са сформирани през настоящата учебна година

55 паралелки, с изключения от минималния брой ученици, с общ недостиг от 271 деца, са сформирани в общинските училища през 2019/2020 учебна година.

Това е записано в докладна записка, която Общинският съвет ще разгледа на предстоящото на 26 септември заседание.

Докладната се внася след постъпили мотивирани искания от директорите на 12 училища в общината за допускане на маломерните паралелки. Приложени са и положителни становища за създаването им от РУО-Търговище, с цел осигуряване на задължителното обучение на учениците до 16-годишна възраст. Съгласно държавния норматив, минималният брой за сформиране на паралелка в начален етап (1-4 клас) е 16 ученици, а в прогимназиален и гимназиален (5-12 клас) е 18. Класове с по-малко от 10 ученици пък могат да се сформират само при осигуряването на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес.

В 4 от общо 8 училища в населените места в общината има недостиг на ученици във всички паралелки от 1 до 7 клас. Това са училищата в Голямо Ново, Вардун, Дралфа и Лиляк. По 5 маломерни паралелки са сформирани в Подгорица, Надарево и Макариополско. По 3 маломерни класа има в IV ОУ „Иван Вазов“ в град Търговище и Професионалната гимназия по земеделие. По 2 са паралелките с недостиг на ученици в Спортното училище и II СУ „Проф. Никола Маринов“ в Търговище.

Недостиг на деца има във всички 4 паралелки в училището в Драгановец, като 3 от тях са слети. За дофинансиране от местната администрация през август бяха одобрени 2 от паралелките там, в които са записани по-малко от 10 деца. За обезпечаване на дейността им Общината ще осигури 5800 лв. от бюджета за 2019 г.

Докладната записка е публикувана в уебсайта на Община Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *