Маестро Камджалов и Насимо-две търговищки момчета – световно-известни личности

Тази най-трудна сцена, търговищката

НАСИМО рисува КАМДЖАЛОВ

Търговищката публика отдавна беше зажадняла за нещо такова  истинско и красиво. И то се случи на 29 август, в  Драматичния театър, със симфоничния  концерт на Русенската филхармония с диригент Йордан Камджалов. Въпреки че е бил на три континента като диригент, маестро Камджалов за пръв път дойде тук, за да дирижира в своя роден град Търговище. И това беше толкова вълнуващо, една толкова специална вечер, която той определи като „най-трудната сцена“.

С този концерт бе поставено началото от прояви, посветени на 120-я юбилей на всепризнатия патриарх на българската музика Панчо Владигеров. Всъщност, имаше нещо символно в поредицата от факти, които изброи в обръщението си към публиката  маестро Камджалов:Панчо Владигеров е роден в Германия, в Цюрих и точно тук, в чуждата страна той  създава  едни от забележителните си творби, които се изпълняват във Виена, в Париж, в Лос Анджелис… С негова творба диригентът на 20-ти век Херберт фон Кареян се явява на изпита си за диригент. Също като П.Владигеров, там, в Берлинската музикална академия ,след 85 години, по същите коридори и в същите класни стаи учи и търговищенецът Йордан Камджалов /никой българин дотогава не е учил там/. Много са допирните точки между двамата творци, за които в паузата между две изпълнение разказа маестро Камджалов, когото определят като „най-лъчезарното лице на музикалното изкуство-нестандартно и много земно“.

Маестрото посвети търговищкия концерт  на своите три прекрасни  деца, които също бяха след публиката и аплодираха своя знаменит баща от една от ложите в театъра, и на първата си съпруга Наталия Димитрова.

В програмата бяха включени: Българска рапсодия „Вардар“, „Елегичен романс“ и „Песен“ за соло-виолончело, из „Седем симфонични български танца за голям оркестър“, солист бе Атанас Кръстев-млад виртуозен виолончелист.

Публиката дълго аплодира прекрасния дългоочакван концерт, на който се насладиха стотиците търговищенци-почитатели на именития ни съгражданин и почетен гражданин на Търговище, когото в пресата определят като „един от най-ярките диригенти от  своето поколение,“магьосникът на пулта“, „вулкан и аскет“ и др. Чест прави на маестро Камджалов, че никога не забравя своите корени и града, от който е тръгнал, че не забравя своите родители, а при всяко свое пътуване и пътешествие кани и своята майка. Чест му прави и това, че в залата специално бе откупил един ред, за да покани, в знак на внимание и уважение, своите учители, които той също никога не забравя.

Заслуга, за да се насладят търговищенци на този концерт, имат и кметът д-р Дарин Димитров /който също беше сред публиката/, и Община Търговище.

Благодарим, маестро, за прекрасната емоция, която подарихте на търговищенци! Очакваме Ви отново на търговищка земя…

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.