Заседава Областната епизоотична комисия

Днес, 13.08.2019 г., се проведе редовното седмично заседание на Областната епизоотична комисия, във връзка с болестта Африканска чума по свинете, ръководено от г-н Панайот Димитров – заместник областен управител на област Търговище.

Д-р Тодорова и д-р Зафиров от Областната дирекция по безопасност на храните представиха информация за епизоотичната обстановка. От началото на кризата откритите огнища на болестта в страната са 30, от които шест свинеферми. Открити са и 33 огнища сред дивите свине в 11 области. В област Търговище епизоотичната обстановка е спокойна.

Към днешна дата свинете в 20-километровите зони около индустриалните ферми в нашата област са умъртвени, като остават единствено свине майки, за които ветеринарните власти извършват проверки.

Подготвят се законодателни промени, които ще облекчат регистрацията на животните в малките стопанства. Целта е от 01.01.2020г. да няма нерегистрирани животни в обекти тип „заден двор“. На всеки стопанин, който е спазил изискванията за регистрация и биосигурност ще се разрешават до 3 прасета за угояване.

Общините представиха списъци на стопаните, които доброволно са умъртвили своите прасета, заверени от кметските наместници и официалните ветеринарни лекари. На тези стопани ще бъдат изплатени по 300 лв. на двор за извършване на дезинфекция. В срок до 26 август списъците ще бъдат представени в Министерството на земеделието, храните и горите.

Представителят на Българския ветеринарен съюз (БВС) направи предложение да се възстановят т. нар. „участъкови ветеринарни лекари“ по селата. По този начин ще се гарантира, че всички животни ще бъдат регистрирани и наблюдавани и за населеното място ще се носи персонална отговорност от конкретен ветеринарен лекар. Към настоящия момент всеки стопанин има право да сключва договор с избран от него ветеринарен лекар, но това задължение не се спазва добросъвестно. Предложението не важи за големите ферми, където правилата са ясни  и се спазват стриктно. Членовете на комисията подкрепиха предложението на БВС, което ще бъде изпратено до МЗХГ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *