Заседание на Областната епизоотична комисия

 Проведе се редовното ежеседмично заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител г-н Митко Стайков. В началото на заседанието г-н Стайков предостави думата на експертите от ОДБХ – Търговище – д-р Тодорова и д-р Зафиров. От своя страна те докладваха за епизоотичната обстановка в областта и страната от 1-ви август към днешна дата. Представиха и отчет за доброволното клане на немаркирани свине, отглеждани в нерегистрирани сттопанства, както и за евтанизирането на свинете в задните дворове, попадащи в обхвата на 20 км. зони от индустриалните ферми. Представители на общините информираха за определените трупосъбирателни ями на територията им.

Новооткритите огнища на болестта „Африканска чума по свинете“ за този период на територията на страната са девет, в областите: Монтана, Пловдив, В. Търново, Разград, Русе, Силистра, Видин и София област. Положителни проби за болестта са открити и при диви прасета в три области – Русе, Видин и София област, а засегнатите големи свинеферми са 5.

На територията на област Търговище всички взети проби са отрицателни и засега епизоотичната обстановка е спокойна. Ветеринарните власти отново апелираха към собствениците на прасета да ги заколят доброволно, като превантивна мярка срещу разпространението на болестта.

В тази връзка областният управител г-н Митко Стайков информира, че на всички собственици на заклани свине от обекти тип „заден двор“ в 20 км зони около индустриалните ферми ще бъде изплатено парично подпомагане в размер на 300 лв./двор за извършване на мероприятия по почистване и дезинфекция на обектите.

По данни на ОДБХ от началото на епизоотичната криза до 5 август т.г. на територията на област Търговище доброволно умъртвените от стопаните си свине са 729 броя, както следва:  Търговище – 371 бр., Попово – 277 бр., Омуртаг – 26 бр., Антоново – 5 бр. и Опака – 50 бр. 12 бр. са евтанизираните прасета от ветеринарните власти при откриването на огнището в кв. Въбел, гр. Търговище.

Към днешна дата в стопанствата тип „заден двор“ остават около 90 свине в цялата област.

Като незадоволително се отчете отстрелването на диви прасета от ловците в областта, което върви с изключително бавни темпове.

По предложение на областния управител г-н Митко Стайков, представители на ОДБХ ще проведат информационна кампания сред населението за начините на регистрация на животновъдни обекти, която е задължителна за всички собственици на животни и птици.

   В началото на другата седмица, областният управител ще проведе среща и с частно практикуващите ветеринарни лекари на територията на областта, като ще се търси и тяхното съдействие за борба с Африканската чума по свинете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *